Vojtěška Alfalfa

16.03.2013 16:12

Vojtěška setá / tolice vojtěška / slov. lucerna siata / lat. medicago sativa

Medicago sativa

Vojtěška pomáhá při všech onemocněních, které jsou způsobeny překyselením organismu (trávicí potíže, revmatická onemocnění, bolesti hlavy, alergie, kožní problémy...). Alkalizuje a detoxikuje organismus, zmírňuje záněty, zlepšuje trávení a posiluje imunitní systém.

Je to semínko euroasijské rostliny Medicago sativa - česky vojtěška, z něhož se klíčením ve vodě získávají vysoce výživné klíčky pro další farmaceutické zpracování nebo pro přímou spotřebu.

Arabové pojmenovali tuto rostlinu AL-FAL-FA - otec všech potravin. Po staletí byla používána v alternativní medicíně jako prostředek proti stárnutí a k celkovému posílení organismu, který je mimo jiné dán anabolickým efektem účinných látek obsažených v Alfalfa. Vojtěška je známá svým vysokým obsahem vitaminu A, E, D, K a vitaminu B6 - pyridoxinu. Klíčky obsahují až 40% bílkovin, tedy podstatně více než většina druhů živočišné stravy, více než vejce, mléko a hovězí maso. Mimo to obsahuje celou řadu minerálů (draslík, vápník, fosfor, železo) a chlorofyl, který má dezinfekční a antiseptický efekt.

ALFALFA zpomaluje proces stárnutí, zvyšuje fyzickou sílu, posiluje imunitní systém, pomáhá zvyšovat zdatnost a výkonnost - je vhodná pro sportovce a těžce fyzicky pracující osoby. ALFALFA podporuje vstřebávání a využití cukrů, bílkovin, vápníku, železa a jiných stopových prvků. Vede ke zklidnění artritických a revmatických bolestí, zlepšuje trávení, působí proti nechutenství a nadýmání, výborně se osvědčuje při hojení vředové nemoci žaludku a při neutralizaci kyselé žaludeční šťávy, potlačuje akutní i chronické záněty prostaty a močového měchýře.

Alfalfa- vojtěška pomáhá na:

  • velmi vhodný pro diabetiky - ovlivňuje metabolismus krevního cukru a stabilizuje jeho hladinu v krvi
  • zklidnění a podpora zdravé činnosti zažívacího traktu
  • detoxikace a regenerace zažívacího traktu
  • obsahuje vitaminy A,E,D, K a vitamin B6 a řadu minerálů
  • je prospěšná při onemocnění dnou - pomáhá snižovat hladinu kyseliny močové

Účinky nastupují pozvolna, ale jsou velmi intenzívní. Po 2-3 měsících nepřetržitého podávání se doporučuje jednoměsíční přestávka.

(bylinky.doktorka.cz/vojteska-alfalfa-prekyseleni-organismu/)

 

Klíčky lucerny (vojtěška, alfalfa) obsahují nejvíce vitamínů a minerálních solí ze všech klíčků. Sklenice ( objemově) klíčků má 5x více vitamínu C než 5 stejných sklenic pomerančové šťávy. Patří mezi bohatý zdroj vitamínů A, E, B – komplex, ale zejména obsahují řadu minerálů jako železo, vápník, magnezium a fosfor.

Klíčky lucerny jsou doporučovány těhotným a kojícím ženám a lidem, kteří nejedí maso. Vitamín B12 podporuje tvorbu červených krvinek při chudokrevnosti, pomáhá osteoporóze, působí protirakovinně a proti srdečním nemocem. Redukují špatný cholesterol, pročišťuji tělo.

Klíčky obsahují lecitin, který má vliv na správnou paměť. Jsou vydatným zdrojem fytoestrogenů, které přirozeným způsobem redukovat projevy menopauzy. Podporuji svalovou hmotu, pevnost kostí a zubů. Klíčky obsahují kanvanín, který je prospěšný pro léčbu rakoviny tlustého střeva.

Ideální je konzumovat klíčky syrové, kdy si tak zachovají maximum výživných látek a vitamínů. Jsou ideální do salátů, pomazánek nebo na pečivo. Klíčky se konzumují celé včetně kořenů. Tepelnou úpravou ztrácejí část své výživné hodnoty. Klíčky pomáhají k celkové očistě organismu, podporují léčbu srdečních a cévních nemocí a zároveň jsou vynikajícím zdrojem energie, minerálů a vitamínů.

(www.gadar.cz/zibis/eshop/21-1-SEMENA-NA-KLICKY-NOVINKA/0/5/324-LUCERNA-SETA-VOJTESKA-SEMENA-NA-KLICKY-20-GRAMU)

 

Stejně jako všechny klíčky, čerstvá zelenina a ovoce jsou tím nejideálnějším zdrojem vitaminů, minerálů a enzymů. Poslední vědecké výzkumy hovoří o vysoce preventivních účincích klíčených semen proti nádorovým onemocněním. Vojtěška je vhodná pro ženy, kterým dodává ideální kombinaci vitaminu C a železa. Její použití je vhodné i při žaludečních vředech, žaludečních potížích, nadýmání, protože vojtěška obsahuje takzvaný vitamín U – protivředový vitamín.

Kalorická hodnota/energie (na 100g): 96 kJ/23 kcal. Bílkoviny: 4,0 g. Sacharidy: 2,1 g (z toho cukry 0,2 g). Tuky: 0,7 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,07 g). Vláknina: 1,9. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 0,006 g.

(www.countrylife.cz/alfalfa-semena-vojtesky-125-g-bio-country-life-1362128968)

 

Klíčení semen na klíčky

Semena nejdříve propláchneme ve vodě pokojové teploty. Semínka vysypeme do připravené a hlavně čisté nádoby a zalijeme vlažnou, již převařenou vodou. Namáčíme několik hodin (4 -14 hodin). Semena pak propláchneme.

Necháme klíčit na tmavším místě při teplotě cca 20°C. Klíčíme ve speciální misce na klíčky, které lze zakoupit nebo na vatě a na talíři nebo obyčejné misce. Pravidelně proléváme vodou (2-3x denně), dokud všechny klíčky nevzejdou (6-10 dnů). Již po 7-8 dnech jsou výhonky připravené k jídlu - v této době jsou již odbourány všechy těžce stravitelné či škodlivé látky. Jíst se můžou jíst celá i s kořínky. Výhonky by se měly co možná nejdříve zkonzumovat nebo přechovávat nanejvýš dva či tři dny v lednici – jinak zhořknou.

Alfalfa semena a klíčky vojtěšky v podlouhlé černé misky

Alfalfa Sprouts (Medicago sativa)

 

Výše uvedené fotografie pocházejí z Internetu, zde připojuji výsledek mého vlastního pěstitelského úsilí -

vojtěška 7. den - v sobotu namočená, v pátek vyfocená:

 

 

Alfalfa - potravinový doplněk

Alfalfa se také dá koupit jako potravinový doplněk ve formě tablet nebo prášku. Je to varianta pro ty, kteří nemají čas nebo trpělivost na klíčení semen. Asi nejvýhodnější poměr obsah - cena má tento přpravek:


 
Obsah 90 tablet, cena 118,- Kč. Při užívání 1tbl 3x denně vydrží 30 dní.
Ke koupi v lékárnách nebo on-line například zde: www.prozdravi.cz/alfalfa-600mg-unios.html