Praha - Grébovka

11.02.2013 09:22

Grébovka, neboli Havlíčkovy sady, je rozsáhlý park na rozhraní Prahy 2 a Prahy 10. Na místě, kde se nyní rozkládá park, se původně nacházely vinice, založené Karlem IV. v druhé polovině 14. století.
V druhé polovině 19. století pražský továrník Moritz Gröbe, společník firmy Lanna a Šebek, tyto pozemky i s usedlostmi Dolní a Horní Landhauska zakoupil, nechal si na nich postavit letní sídlo, upravit vinici a park a postavit v něm další stavby. Po jeho smrti dědicové areál neužívali, na jeho udržování vydělávali jeho pronájmem (mimo jiné i císařské rodině Habsburků) a v roce 1905 ho odprodali Vinohradské obci, která ho pod názvem Havlíčkovy sady zpřístupnila veřejnosti. Zajímavé je, že zatímco Gröbe stavěl vilu ještě "na venkově", v době jejího prodeje už bylo okolí hustě zastavěné činžovními domy a celý areál se tak ocitl v centru rezidenční čtvrti.

Gröbeho vila


V době mezi dvěma světovými válkami vila sloužila po krátkou dobu Vysoké škole lesnické a v roce 1937 zde byla na náklady města Prahy zřízena "Baxova domovina dětských zájezdů" pro ubytování mimopražské mládeže při návštěvě Prahy. Za 2. světové války ve vile sídlila pražská organizace Hitlerjugend. Při spojeneckém bombardování 14. února 1945 byla vila i s částí pozemků zasažena a poškozena.
V padesátých letech byla vila zrekonstruována a sloužila jako Ústřední Dům pionýrů a mládeže Julia Fučíka. Sídlily v ní různé zájmové kroužky. Po roce 1989 zde krátce působila Soukromá taneční konzervatoř a v letech 1992 - 2000 Pěvecká konzervatoř Praha.
Vzhledem k tomu, že objekt byl ve značně zchátralém stavu a Praha 2 neměla na jeho opravu potřebné prostředky, vyhlásila veřejnou obchodní soutěž, v níž v roce 2001 zvítězila společnost CEELI Institut, o. p. s. (Central and East European Law Initiative), která objekt zrekonstruovala na vlastní náklady a stala se jeho nájemcem. Prostory jsou koncipovány jako vzdělávací středisko pro právníky, s výzkumným centrem, knihovnou a ubytovacími kapacitami pro účastníky kurzů.
V horní části parku najdeme kromě areálu Horní Landhausky (dnes v soukromých rukou) dětského hřiště a umělé Grotty i Pavilon, který byl postaven v 70. letech 19. století podle návrhu architekta Schultze. Původně sloužil jako zahradní herna se střelnicí, kuželnou, šachovými stoly a dalšími atrakcemi, kde si mohli návštěvníci tehdejšího areálu odpočinout a odreagovat se. Po 2. světové válce Pavilon sloužil jako dětské jesle. Městská část Prahy 2, která ho převzala do vlastnictví společně s celým areálem v roce 1989, rozhodla o jeho rekonstrukci, protože byl v havarijním stavu. Při rekonstrukci byly pod omítkou odhaleny historické nástěnné malby. Rekonstrukce Pavilonu byla dokončena v roce 2009 a nyní slouží jako kavárna.

Pavilon


Vinice, rozkládající se pod Gröbeho vilou byla založena při stavbě areálu v příkrém svahu navýšeném navážkou z vinohradského tunelu. Na konci druhé světové války byla poškozena a posléze zpustla. V letech 1992-1993 ji radnice Prahy 2 nechala obnovit. Má rozlohu 1,7 ha a ročně produkuje 4000 litrů vína. Od roku 1997 se zde pravidelně koná vinohradské vinobraní. Víno z vinice můžete ochutnat v přilehlém Viničním altánu. Viniční altán je chráněná kulturní památka, zrekonstruovaná v letech 2002-2004. Současný altán je replikou původního, včetně dekorativních prvků, zděné části a schodiště s nezvyklou vyhlídkou na Nusle a Pankrác na jedné straně a na Vršovice na druhé straně. Nově postaven byl pouze viniční sklípek, který je zahloubený do svahu vedle altánu a pyšní se nádhernou zrcadlovou stěnou, v níž se odráží celé okolí.

Vinice a viniční altán


Grotta, umělá jeskyně, byla dlouho jednou z posledních částí Grébovky, která hyzdila park zábranami proti vstupu, odpadky a bezdomovci. Teprve na podzim loňského roku byla zrekonstruovaná a slavnostně otevřená. Rekonstrukce se povedla, jen mám pocit, že se v ní nic neděje - přes počáteční plány na restauraci, pořádání svateb a jiných akcí je místo pořád tak trochu opuštěné.

Grotta

Podloubí grotty

Iniciály Moritze Gröbeho


Grotta byla vytvořená podle návrhu architekta novorenesance Antonína Barvitia a Josefa Vorlíčka na začátku 19. století při úpravě parku kolem vily Moritze Gröbeho, když v Evropě panovala móda těchto umělých jeskyní. Kolem ní byly vytvořeny skalky s jezírky, které tak dodávaly tomuto koutu Grébovky romantickou atmosféru. Před 2. světovou válkou v grottě fungovala zahradní restaurace, potom už jen chátrala.
Grotta je postavená v terénní nerovnosti pod ulicí U Havlíčkových sadů. Její nejvyšší patro je na úrovni ulice, zatímco jeskyně spadá dolů do parku. Tady je pohled na grottu s bránou v nejvyšším patře.

Grotta


Nad loubím s arkádami v přízemí se po dvou postranních točitých schodištích dostaneme do prvního patra - terasy s výhledem, nad níž se klenou umělé skály, v nichž jsou vytvořeny chodbičky, schodiště, krápníkové jeskyňky i různé výklenky a odpočívadla, přes které se dostaneme na horní terasu s nádherným výhledem na celý park.

Grotta - terasa


Uprostřed jezírka stávala socha Neptuna od Bohumila Schnircha, která byla v roce 1979 umístěná do depozitáře. Když po mnoha letech měla být zrekonstruována, zjistilo se, že se z depozitáře záhadně ztratila. Pamatuji si, že Praha 2 tehdy zveřejňovala výzvy k nalezení - na základě jedné z nich byla socha nalezena v tvrzi Třebotov, jejíž majitel ji koupil v dobré víře a po jednání s Prahou 2 ji vrátil. Socha se momentálně rekonstruuje a v příštím roce by na fontánu měla být umístěna její kopie.

Chrliče v jezírku


(Text: https://praga-magica.blog.cz/1008/grebovka, https://praga-magica.blog.cz/1206/grotta-v-grebovce )

Všechny fotografie: JS
 

Jak se tam dostat: Metrem na Náměstí Míru, pak ulicí Americkou, která skoro ve stejném směru pokračuje jako Kopernikova, v podstatě skoro stále rovně. Tato trasa nás zavede ke vchodu do sadů z ulice U Havlíčkových sadů, přímo nad grottou.

1 - Metro Náměstí Míru

2 - Havlíčkovy sady (Grébovka)

Druhá varianta - odspoda:

Tramvají do Nuslí, na zastávku Náměstí bratří Synků (případně by bylo možné i Otakarova)- viz old.vlcoun.cz/dp-praha/dolni_dpp-tram.htm tramvajové linky. Odtud podejít koleje a před vámi vpravo se objeví vchod do sadů.