Miami, Florida - Downtown Miami / Biscayne Blvd.

08.02.2013 23:56

Naše dnešní vycházka vedla do oblasti zvané  Downtown Miami, což je kulturní, finanční a komerční centrum jižní Floridy. Je to oblast s velkou hustotou výškových budov, ve kterých sídlí hlavní muzea, školy, univerzity, divadla, banky, státní úřady a obchody.

Hlavními ulicemi vedoucími od severu k jihu jsou Brickell Avenue a Biscayne Boulevard. Od východu k západu tuto oblast protíná Flagler Street.

(Dvě z těchto ulic jsou pojmenovány na počest významných osob miamské historie. K významnému rozvoji Miami došlo v 90. letech 19. století, kdy průmyslník Henry Flagler začal se stavbou železniční trati East Coast Railway. Později Flagler zasadil o prodloužení železniční tratě a spolu s developery jako William Brickell a George E. Merrick pomohl přivést do města podnikatelské aktivity stavbou hotelů, rekreačních zařízení a obytných domů. Viz stránky https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Flagler a https://en.wikipedia.org/wiki/William_Brickell ).

Výlet začal u stanice metra Vizcaya Metrorail Station. Enrique zde zakoupil u automatu jízdenku a jel metrem do stanice Government Ctr Station Rail. Jak jsme již viděli při jiných vycházkách dříve, metro v Miami nejezdí pod zemí, ale na dráze umístěné na pilířích ve výšce nad povrchem země.

Obr. 1: Metro v Miami

 

Government Central Station je největší stanice v Miami, proto jsme chvíli hledali správný východ. Brzy se to podařilo, my jsme vyšli na ulici a byli jsme v Downtown Miami. Enrique mě upozornil, že zde se nachází většina vládních budov. Procházeli jsme například kolem soudní budovy Miami-Dade County Courthouse na Flagler Street (postavená v letech 1925-28), která se svými 28 poschodími byla v době vzniku nejvyšší budovou v Miami i na Floridě. Posledních devět pater této budovy sloužilo jako tzv. bezpečná věznice (z které ovšem - podle Wikipedie - se v průběhu let podařilo uprchnout více než 70 vězňům). Od roku 1989 je tato budova součástí amerického Národního registru historických míst.

Obr. 2: Miami-Dade County Courthouse

 

Pokračovali jsme stále dál směrem na východ po Flagler Street. Ve dne je tato ulice velice rušná, všude je spousta lidí, obchodů a úřadů. Je zde mnoho drobných obchodníků pocházejících například z Brazílie nebo Argentiny. Byla jsem upozorněna, že po šesté hodině večer, jakmile obchody zavřou, nejsou tato místa právě bezpečná. V noci se sem mnoho lidí neodvažuje chodit. V některých budovách jsme viděli oznámení, že jsou zde kanceláře k pronajmutí za velmi levnou cenu.

Obr. 3, 4, 5: Flagler Street, Downtown Miami

 

Když jsme prošli ulicí Flagler Street až na konec, dostali jsme se na Biscayne Boulevard a za ním už jsme viděli Bayfront Park. V tomto parku na pobřeží biskaynského zálivu se pořádají různé společenské události, například koncerty nebo oslavy Nového roku. Kromě toho se zde každoročně 4. července koná obrovská party s ohňstroji, nazývaná "America's Birthday Bash" na oslavu Dne nezávislosti. (Udává se, že v roce 2011 se této podívané účastnilo 60 tisíc návštěvníků).

Obr. 6: Bayfront Park. (Ulice, vedoucí od spodního okraje obrázku vzhůru je Biscayne Boulevard. Flagler Street, po které jsme sem přišli, je jedna z ulic vedoucích kolmo vpravo).

 

My jsme parkem pouze prošli a ocitli jsme se v Bayside Market. Jsou to otevřené nákupní galerie s velkým množstvím obchůdků, barů a restaurací, které lemují břehy zálivu Biscayne. Nákupní centrum Bayside Market bylo otevřeno v roce 1987. Kromě toho, že se záhy stalo oblíbeným cílem turistů, posloužilo také jako kulisa k natáčení mnoha scén televizního seriálu Miami Vice.

Procházeli jsme mezi mnoha obchůdky a stánky, restauracemi a turisty. Byla zde velice živá a rušná atmosféra. Spojení nebylo valné, ale přesto jsem si toto místo vychutnala. Enrique dokonce viděl ve vodách zálivu delfíny a na jedné lodi pelikána.

Obr. 7, 8, 9: Bayside Market

 

V blízkosti Bayside Market je přístaviště výletních lodí. Vlastně to bylo tak, že nákupní komplex byl vybudován okolo již existující mariny. Společnost Island Queen Cruises nabízí dvojjazyčně komentované turistické plavby po zálivu Biscayne. Za cenu 27 dolarů (děti 19 dolarů) návštěvníci během 90 minut plavby spatří panoráma Downtown Miami, miamský přístav, Brickell Key a tzv. Millionaire Row, luxusní sídla celebrit.

Obr. 10: Biscayne Bay, Marina

Obr. 11: Miami Island Queen Cruise

 

Po prohlídce nákupního komplexu Bayside Market jsme prošli parkem zpět na Biscayne Boulevard. Cestou jsme míjeli památník zvaný Torch of Friendship (Pochodeň přátelství), který má zajímavou historii. Původně byl vybudován v roce 1960 na počest obyvatel přijíždějících z Latinské Ameriky a Karibiku. Pod kulatými znaky jsou názvy jednotlivých zemí této geografické oblasti. Plamen plynové pochodně měl tehdy symbolizovat uvítání pro nové přistěhovalce. O čtyři roky později byl památník rededikován nejmilovanějšímu americkému prezidentovi, J. F. Kennedymu a o plameni se hovořilo jako o symbolické svíci na jeho hrobě. V současné době je pochodeň zhasnutá.

Obr. 12: Torch of Friendship

 

Od tohoto památníku jsme pokračovali po ulici Biscayne Boulevard stále k severu, protože Enrique mi chtěl ukázat budovu Freedom Tower, která je svázána s historií kubánských přistěhovalců v Miami. V této krásné stavbě, postavené v roce 1925 ve stylu připomínajícím španělskou renesanci, bylo původně umístěno vedení a tisk deníku The Miami News. V roce 1957 se však redakce deníku přestěhovala na jiné místo. Protože v 60. letech prchalo do Miami stále více lidí před komunistickým režimem Fidela Castra, Federální vláda tehdy rozhodla, že v této budově bude zřízeno uprchlické centrum, kde nově příchozím kubáncům bylo poskytováno přístřeší, administrativní pomoc a základní zdravotní péče. V roce 1972, když hlavní příliv uprchlíků ustal, vláda prodala budova do soukromého vlastnictví. Až do roku 2005 vystřídala budova několik majitelů, ať už soukromých osob či společností. Někteří dokonce uvažovali o možnosti budovu zbourat a na jejím místě postavit rozlehlý bytový komplex. Poslední z majitelů nakonec v roce 2005 věnoval budovu miamské státní vysoké škole Miami Dade College, která zde zřídila kulturní a vzdělávací centrum, je zde umístěno muzeum, knihovna, přednášková síň a úřady kubánsko-americké nadace Cuban American National Foundation.

Toto místo má stále velký význam pro tisíce bývalých kubánských uprchlíků, kteří přošli jeho dveřmi v prvních letech kubánského exodu do Miami. K Freedom Tower se váží jejich vzpomínky a dodnes čas od času toto místo navštěvují i se svými rodinami.


Read more here: https://www.miamiherald.com/2008/12/16/815401/miamis-freedom-tower-was-first.html#storylink=cpy

V roce 1979 byla budova Freedom Tower zapsána do Národního registru historických míst.

Obr. 13, 14, 15: Freedom Tower, Miami

 

Obr. 16: Pohled přes věž budovy Freedom Tower na dálnici vedoucí k přístavu Port of Miami.

 

Naproti Freedom Tower je nápadná moderní budova kruhového tvaru z roku 1998. Je to American Airlines Arena, která je využívána pro sportovní události a koncerty populární hudby. Je sídlem basketbalového týmu Miami Heats.

(Na můj dotaz mi Enrique prozradil, že stejně jako basketbal je zde oblíbený lední hokej (tým The Florida Panthers), ale nejpopulárnějším sportem je americký fotbal (Miami Dolphins). Tyto týmy ovšem mají svá sídla na jiných místech).

Obr. 17, 18: American Airlines Arena

 

Obr. 19: Celkový pohled na Downtown Miami. Urostřed budova American Airlines Areny (se siluetou letadla na střeše), vpravo od ní Freedom Tower, nad Arenou zeleň Bayfront Parku a směrem k vodám zálivu Bayside Market..

 

Zpátky na metro jel Enrique zvláštním dopravním prostředkem, nazývaným People Mover, nebo také Metro Mover. Je to rychlý, pohodlný a výhodný způsob dopravy po oblasti Downtown Miami. Slouží hlavně k dopravě pasažérů od stanice metra do zaměstnání například v některém z vládních úřadů a zpět. Za dopravu Metro Moverem se neplatí, je zdarma. Vozy jsou plně automatizované, není v nich žádný řidič. Ve většině vozů se stojí, nejsou vybaveny sedačkami. Stejně jako vlaky metra, i tyto Metro Movery nejezdí po ulici, ale na kolejích postavených ve výšce. Enrique mi říkal, že vzhledem k výšce některých vozů se v zatáčkách obává. Existují tři okruhy Metro Moverů (Downtown Loop, Omni Loop a Brickell Loop). Jednotlivé stanice jsou od sebe vzdáleny zhruba dva obytné bloky. Kolem budovy s barevnými sloupy, která je na první fotografii, jsme šli na zastávku. Zaujal mě podivný "maskovací" desén těchto architektonických prvků.

Obr. 20, 21, 22: Metro Mover, Downtown Miami

 

1 - Government Central Station

2 - Miami-Dade County Courthouse

3 - Bayfront Park

4 - Bayside Marketplace

5 - Torch of Friendship

6 - Freedom Tower

7  - American Airlines Arena

 

Zdroj všech obrázků: Internet