Miami, Florida - okolí Vizcaya Metrorail Station

11.01.2013 23:34

Třetí vycházka po Miami měla původně vést do Coral Gables, což je město uvnitř města Miami. Protože však bylo po dešti, a vypadalo to na možný další déšť, Enrique se rozhodl pro náhradní variantu - procházku po okolí jeho domu.

Nejprve jsme šli k jihu po 3rd Avenue až jsme narazili na dálnici S Dixie Highway. (V tomto místě se takto jmenuje US Federal Highway 1). Prudce jsme odbočili směrem k severu a pokračovali v cestě po stezce pro pěší a cyklisty nazývané "Biking Miami's M-Path Trail". Tato stezka vede podél slavné Florida East Coast Railway, kterou Flagler začal budovat v roce 1896.

Z obrázků je zřejmé, že stezka vede souběžně s US Highway 1 a probíhá podél a pod dráhou metra.

Zdroj pro tyto dvě fotografie - blog neznámého cyklisty Chucka: chucksadventures.blogspot.cz/2012/03/biking-miamis-m-path-trail.html

Dostali jsme se k budově stanice metra Vizcaya, kterou už znám z našeho prvního výletu.

Prošli jsme kolem ní a pokračovali po ulici 1st Avenue stále k severu. V této části se mi velice líbilo, je opravdu klidná a tichá. Po pravé straně byly domy s byty k pronájmu, nalevo pak rodinné přízemní domky.

Odbočili jsme doleva po 26th Road a dostali se tak k Beth David Congregation. Je to nejstarší synagoga v Miami.

Synagoga Beth David slavila v loňském roce sté výročí - byla založena v roce 1912, krátce poté, co Henry Flagler prodloužil dráhu metra směrem na jih. Dříve byla umístěna v jiném objektu, v této budově (dílo miamského architekta Marka Kaplana) sídlí od roku 1949. Při synagoze Beth David dnes působí škola, jejíž součástí je Dětské centrum pro předškolní děti, židovská škola a tzv. Tikvah centrum, které jako jediné mezi židovskými školami v Miami nabízí specificky zaměřený program na poruchy autistického spektra. Beth David také působí v oblasti celoživotního vzdělávání a vzdělávání dospělých, včetně jazykových kurzů a sociálně aktivizačních programů. Komplex budov Beth David je vyhledávaným místem pro svatby, Bar Micva a jiné příležitosti.

(Zdroj: www.bethdavidmiami.org/history.php )

Beth David stojí na rohu 3rd Avenue - což znamená, že tímto jsme se ocitli na ulici, na které naše procházka začínala, pouze o něco málo severněji.

Pouhé dva bloky vzdálený od Beth David se nachází další svatostánek, řecká pravoslavná katedrála svaté Sofie, St. Sophia Greek Orthodox Cathedral. Také tato stavba působí monumentálně, především díky nepřehlédnutelné pozlacené kopuli. Byla jsem ráda, že Enrique vyhověl mé prosbě a ukázal mi i tento kostel (který jsem předtím viděla zakreslený v mapě).

Internetové spojení v těchto místech však bylo velmi špatné, neustále jsme ztráceli kontakt, proto jsme se zde nezdrželi dlouho a vydali se po 3 Avenue směrem k jihu - tedy domů. Pro nás pro oba bylo překvapením zjištění, že také tentokrát náš "výlet" trval skoro dvě hodiny - přestože jsme se "jen" procházeli kolem domu. Pravděpodobně to bylo způsobeno špatným spojením, nesčetněkrát jsme se museli znovu volat.

I když jsme se tentokrát nevydali do vzdálených oblastí, byla tato dnešní procházka zajímavá, a měla jsem možnost poznat zase další kousek města Miami. 

0 - Enriqueúv dům

1 - Vizcaya Metrorail Station

2 - Synagoga Beth David

3 - St. Sophia Greek Orthodox Cathedral

 

************************************************************************************************************************************************************************************

P.S.

Protože tento článek jsme nazvala "Okolí Vizcaya Metrorail Station", nesmím zapomenout uvést jednu z nejvýznamnějších památek v okolí. Je to Villa Vizcaya (postavená v roce 1910), která se oficiálně jmenuje Vizcaya Museum and Gardens. Po desetiletí bývala diplomatickým sídlem a hostila významné hodnostáře, jako například královnu Alžbětu II. či španělského krále Juan Carlose. V září 1987 zde prezident Ronald Reagan přijal papeže Jana Pavla II. při jeho první oficiální návštěve Miami.

Vila slouží dnes jako muzeum a je obklopena nádherně upravenými parkovými zahradami.

Tuto památku jsme nenavštívili, protože Enrique si nebyl jistý, zda by jim nevadilo, kdyby tam šel s kamerou. Přikládám alespoň 2 internetové odkazy:

en.wikipedia.org/wiki/Villa_Vizcaya

www.vizcayamuseum.org/home.asp