Miami, Florida - Little Havana

04.01.2013 00:08

V pátek 4. ledna jsme se s kamarádem Enrique vydali na naši druhou společnou procházku po Miami. Tentokrát byla naším cílem "Little Havana" - (Malá Havana), oblast kubánských přistěhovalců, kterou protíná "Calle Ocho" neboli 8th Street.

Nejdříve jsme se vydali od Enriqueova domu k severu po 12th Street, kterou lemují přízemní obytné domy a spousta zeleně, včetně palem. Enrique mě upozornil, že u některých domků mají tzv. "efficiency" - malý přístavek (vypadá obvykle jako garáž nebo kůlna), který majitelé pronajímají - většinou načerno.

Vyšli jsme ve stejný čas, jako minule - v 19:00 českého času / ve 13:00 v Miami. Podle toho také tato ulice vypadala - skoro liduprázdná, lidé byli v práci.

Zde je příklad z Internetu, jak může vypadat taková jedna moc hezká "Efficiency for rent/ Efficiency para rental". Ty, které jsme viděli, ale takhle hezké nebyly.

Kousek za polovinou naší cesty po dvanácté ulici Enrique odbočil doprava, aby mi ukázal kostel, kam někdy chodí. Jmenuje se Sts. Peter & Paul Catholic Church. Je u něho i škola. Kostel vypadá takto:

Po této malé zacházce jsme se vrátili na Dvanáctou ulici a pokračovali několik bloků k severu, až jsme se dostali na 8th Street, která se v těchto místech nazývá Tamiami Trail. Vše kolem nás vypadalo zcela jinak, než na Dvanácté. Ulici zde nelemovaly obytné domky, ale prodejny a restaurace, na chodníku bylo najednou plno lidí, kteří mezi sebou hlučně komunikovali ve španělštině.

Brzy jsme došli k místu s několika sochami a památníky, které se všechny vztahují ke kubánskému národu. První a nejnápadnější z nich je "Bay of Pigs Monument" - Památník obětí invaze v Zátoce sviní v dubnu 1961. Zde mi Enrique udělil krátkou přednášku o politice, ze které si pamatuji tolik, že všichni kubánci, žijící ve Spojených státech, jsou republikáni.

Pokračovali jsme dál po Osmé ulici. Podél chodníku jsme viděli spoustu obchodů a obchůdků, v některých z nich prodávali doutníky. Je zde také mnoho restaurací a barů. Většina z nich má okénko (ventanita) do ulice, u kterého si kolemjdoucí mohou koupit občerstvení, nebo "café cubano". Jde o velice silné espreso. Prodává se buď v maličkých kelímcích (tomu se říká café) a nebo ve větších kelímcích (colada). Obsah je však v obou případech stejný.

U tohoto restaurantu je Chodník slávy:

Další zajímavou budovou, kolem které jsme procházeli, je kino Tower Theatre. Je to jedna z nejstarších kulturních památek v Miami, poprvé v něm hráli v roce 1926.

en.wikipedia.org/wiki/Tower_Theater_%28Miami,_Florida%29

 

A už jsme u další zajímavosti! Máximo Gómez Park není parkem, jak bychom si ho představovali, klidné místo s rozlehlými trávníky a stromy. Stromy tu sice jsou, ale pod nimi jsou altánky, v altáncích stolky obklopené spoustou lidí, kteří zde hrají domino! Však se také tomuto parku říká "Domino Park". Ve čtvrti Malá Havana je jedinou řečí, kterou slyšíte, španělština. Lidé tu více žijí na ulici, mluví spolu a tráví čas s druhými. Nedaleko tohoto parku hrál pouliční muzikant. Když jsme kolem procházeli, viděli jsme pána, který mu hodil nějakou minci a pak před ním začal spontánně tančit na chodníku.

Šli jsme po Osmé ulici až na roh Sedmnácté Avenue. Tady začíná slavný každoroční karneval na Calle Ocho - koná se mezi 17th a 27th avenue.

Na Osmé nám neustále padalo spojení, byl tam velice špatný signál. Také už bylo dost pozdě, proto jsme se rozhodli k návratu. Zpáteční cesta probíhala po stejné trase s jednou výjimkou - Enrique nešel přímo domů, ale potřeboval ještě něco nakoupit v supermarketu nedaleko jeho domu. Od jeho bydliště jsme tedy šli několik bloků po tzv. "Coral Way" - což je 22nd Street. Zde jsme míjeli restaurace různých národností, vzpomínám si na řeckou, uruguayskou a španělskou. Na rohu 14th Avenue jsme pak už viděli supermarket "Winn Dixie".

Enrique nechal telefon zapnutý a šli jsme spolu nakupovat. (Pravda, prý na něho lidi hleděli trošku s údivem, ale nesl to statečně). Některé druhy zboží jsme poznávala, stejné mají i v našich supermarketech (jogurty Danone, pivo Heineken, nebo čaje Lipton), jiné byly pro mě neznámé - palačinky a javorový sirup Aunt Jemima (džemajma), fazole v konzervě Kirby Cuban Style Black Beans, nebo kubánská káva Café Bustelo.

Při placení si Enrique dal telefon do kapsy, ale stále zapnutý, takže jsem slyšela, že prodavačka ho požádala o "cinco coma cuarenta". Když jsem se později divila, že mluvila španlsky, odpověděl mi se smíchem: "To víš, jsi v Miami!"

Také tato naše druhá spúolečná vycházka trvala více, než dvě hodiny. Zde je opět mapa naší trasy:

1 - Enriqueův dům

2 - kostel Sts. Peter & Paul Catholic Church

3 - Bay of Pigs Monument

4- Tower Theatre

5 - Máximo Gómez Park / Domino Park

6 - supermarket Winn Dixie