Drážďany letní

23.09.2012 07:32

Uprostřed srpna jsme se vydali vlakem na jednodenní výlet do Drážďan. Byla to má první návštěva tohoto města, a nezklamala mě. Tady je několik obrázků z výletu:

 

Nádraží a červená lavička s jeleny - reklama na výstavu soudobého umění Ostrale (mesto.drazdany.info/mestske-slavnosti/376-vystava-ostrale-2012)

před nádražím

Frauenkirche - luteránský barokní kostel na náměstí Neumarkt. Během 2. sv. války kompletně zničen při náletu na Dážďany. Rekonstrukce začala až na konci 20. stol, dokončena 2005. Tmavé kameny v fasádě jsou původní, světlé nové.

Knížecí průvod (Fürstenzug) je největší obraz na dlaždičkách na světě. Zobrazuje 800 let historie Wettingů, saského vládnoucího rodu, od 12. až do počátku 20. století. Zobrazený průvod čítá 35 postav knížat a funkcionářů saské historie (jedoucí na koních) a 59 dalších osob (pěších) nejrůznějšího povolání - vědců, umělců, vojáků a dalších.

Semperova opera (Semperoper) leží na Operním náměstí přímo v jádru starého města hned vedle Zwingeru a naproti kostelu Hofkirche. Kromě toho, že jde už na první pohled o překrásnou novorenesanční stavbu, tak je opera vyhlášená i svou akustikou a kvalitním repertoárem a díky tomu vyprodaná na týdny dopředu.

Toto je vyfoceno z okna galerie Alte Meister ve Zwingeru přes sklo - pohled na Theaterplatz a budovu kostela Hofkirche. Nízká šedá budova v levé části je slavný hostinec Das Italianisches Dörfchen - Italská vesnice (https://de.wikipedia.org/wiki/Italienisches_D%C3%B6rfchen). Mezi hostincem a kostelem je vidět začátek Augustova mostu přes Labe.

Canaletto Blick. V roce 1747 přišel mladý benátský malíř Bernardo Bellotto, zvaný Canaletto (1721-1780), na pozvání saského krále do Drážďan. Vytvořil zde 17 pozoruhodných pláten, topograficky přesných pohledů na město. 15 z nich je dnes ve sbírkách galerie Alte Meister ve Zwingeru. Dnes na několika místech Drážďan vyznačují symbolické malířské stojany panoramata, která Canaletto zachytil na svých vedutách.

Brühlova terasa, pohled z Augustova mostu. Zhruba půl km dlouhá promenáda, bývalá součást městského opevnění. Bývá nazývána "Balkon Evropy". Je ozdobena několika zahradami a památníky, na její severní straně jsou vystavěny honosné budovy - tzv. Stavovský dům, Sekundogenitura (původně knihovna, dnes restaurace), komplex budov Kunstakademie s nápadnou skleněnou kopulí na střeše (přezdívanou "mačkátko na citron") a na konci Albertinum, ve kterém je umístěna Galerie nových mistrů a Sbírka soch.

Brühlova terasa

Pohled z Brühlovy terasy na Labe

Drážďany = baroko. Na terase Zwingeru, pohled na Rezidenční zámek (Residentschloss). Zámek byl rezidencí saských panovníků, nyní střeží pokladnici Grünes Gewölbe.

Zwinger, nádvoří

 

Zde je povídání o obrazech, které jsme ve Zwingeru viděli.OBRAZY.pdf (2,2 MB)