Drážďany adventní - štola

09.12.2012 16:40

Štola

(článek z webu mesto.drazdany.info/vanocni-lexikon )

Znalci se prochází pro vánočním trhu Štrýclmarkt a ochutnávají u místních pekařství a cukrářství kousíčky pečiva. Každý rok je skvělá....

... PRAVÁ DRÁŽĎANSKÁ ŠTOLA

Vánoční trh Štrýclmarkt tradičně vábí návštěvníky z celého světa svými jedinečnými specialitami. Procházíte-li pečlivě uspořádanými a bohatě vánočně zdobenými stánky, cítíte vůni svařeného vína, kterému se německy říká "glýwajn", pulznického perníku neboli "Pulsnitzer Pfefferkuchen", sušených švestek a především originální drážďanské štoly. Říká se, že tvar drážďanské vánoční štoly pokryté silnou vrstvou moučkového cukru připomíná narozeného Ježíše zabaleného v šátku.

Pravá štola se prodává pod chráněnou známkou „Dresdner Stollen“ a na důkaz, že se jedná o nefalšovanou drážďanskou štolu, je každý její bochánek označen zlatou pečetí se Zlatým jezdcem, který představuje saského kurfiřta a polského krále Augusta Silného. Právě tento panovník nechal jako první v roce 1730 upéct pro jednu z řady svých velkolepých oslav nazvanou „Zeithainer Lustlager“ obří štolu o váze 1,8 tun a zhotovit obrovský nůž na krájení štoly.

Tato Augustova štola byla pečena několik dní ve speciální pro štolu zhotovené peci.


Obří štola

Právě touto událostí je inspirována i současná Štolová slavnost, která se koná v sobotu o druhém adventním víkendu a na kterou kolem šedesáti drážďanských pekařství a cukrářství společně peče ještě větší a těžší obří štolu. Ale nedělají to jako před mnoha lety August Silný tj. nepečou tuto štolu jako jeden velký kus, ale rozdělí si práci a každé pekařství upeče několik 8kilových plátů, které se pak slepí cukrovou hmotou, takže z nich vznikne několikatunové dílo.

V roce 2000 byla upečena zatím největší obří štola, která byla zanesena do Guinessovy knihy rekordů. Tato štola vážila 4.200 kilogramů a obsahovala přibližně 1500 kg pšeničné mouky, 990 kg rozinek, 790 kg másla, 455 kg cukru, 200 kg kandované citrónové a pomerančové kůry, 150 kg sladkých mandlí, 110 kg moučkového cukru, 95 kg droždí, 55 kg hořkých mandlí, 45 kg citrónové kůry, 44 kg jamajského rumu, 44 kg sušeného mléka, 30 kg soli, 5 kg koření.

Její rozměry činily 4,75 m x 1,75 m x 0,90 m.

Dosavadní statistika obřích štol

2012 3.354 kg | 2011 2.706 kg | 2010 2.754 kg | 2009 2.336 kg | 2008 3.570 kg | 2007 3.320 kg | 2006 3.290 kg | 2005 4.020 kg | 2004 3.470 kg | 2003 3.450 kg | 2002 3.500 kg | 2001 3.880 kg | 2000 4.200 kg | 1999 3.820 kg | 1998 3.300 kg | 1997 3.640 kg | 1996 3.000 kg | 1995 3.140 kg | 1994 2.720 kg |

DE: Stolle, Original Dresdner Stollen

CZ: štola, kreativní překladatelské duše někdy říkají "drážďanská vánočka", vánočka je ale nadýchaná a z kynutého těsta, štola nikoliv...

Hezký text v češtině o drážďanské štole najdete na webu Štolové slavnosti na adrese: https://cz.stollenfest.com/

 

Zde jsem koupila štolu já v prosinci 2012 (foto JS):

 

Sobota 8.12.2012 - Štolová slavnost a průvod městem

Slavnosti začínají v sobotu o druhém adventu tradičně na zámeckém náměstí Schlossplatz, kde se v 10:25 začnou scházet a řadit účastníci štolového procesí. Za účasti moderátorky televizní stanice MDR Susanne Langhans a Matthiase Schanzenbacha v roli dvorního kašpara Fröhlicha pak v 10:30 slavnost začne. Na jevišti se bude odvíjet slavnostní a zábavný program vztahující se k historii štoly.

V 11:00 dojde k slavnostnímu odhalení obří štoly. Ta letošní nebude tak velká jako 4tunová štola v roce 2000, která je zapsána v Guinessově knize rekordů. Rekordní maxištola tehdy měřila 4,75 × 1,75 × 0,9 metrů. Ale žádný strach, letošní štola určitě bude mít opět dobrých pár tun. Přesný rozměr a váha letošní štoly jsou zatím tajné, a vejdou ve známost až těsně před slavností. Největší atrakcí bude také letos vlastní štolové procesí. To vychází z náměstí Schlossplatz v 11:05 projde ulicemi historického centra a dojde zhruba kolem dvanácté dorazí na náměstí Altmarkt, kde se koná tradiční vánoční trh Štrýclmarkt. Na tomto místě bude maxištola zhruba v 12:10 naříznuta obřím 1,6 metrů dlouhým štolovým nožem. Poté bude zahájen prodej naporcované obří štoly a na jevišti začne slavnostní program. Štola se kupuje za štolové tolary, které si lze vyměnit za eura v speciálních stáncích v blízkosti krájené štoly. Zhruba v 15:30 slavnosti štoly na Štrýclmarktu skončí.

Změny programu vyhrazeny. Všechny uvedené časy jsou jen přibližné a mohou se změnit, zejména v důsledku aktuální dopravní situace.

Štola je tradiční adventní drážďanskou pochoutkou, jakou je v České republice například vánočka. Drážďanská štola resp. "Original Dresdner Stollen" je ochrannou známkou a právo pravou drážďanskou štolu péct má pouze omezený počet pekáren. Poznáte ji podle zlaté pečeti označené výrobním číslem. ...

„Drážďanskou štolu totiž smí péci pouze pekaři a cukráři z města Drážďan a jeho blízkého okolí a musí ji vyrábět ručně. A jen tehdy, podrobí-li se mistři přísným kritériím Svazu na ochranu Drážďanské štoly (Schutzverband Dresdner Stollen e.V.) a pravidelným kontrolám, obdrží ceněnou pečeť kvality se zlatým jezdcem, která je certifikátem pravosti originální Drážďanské štoly.“ se píše na oficiální stránce drážďanské štolové slavnosti, kde se v češtině dozvíte také další informace o historii této vánoční speciality.

Program

Slavnosti začínají v sobotu o druhém adventu tradičně na zámeckém náměstí Schlossplatz, kde se bude od půl desáté odehrávat pódiový zábavní program o historii štoly s dvorním šaškem Frölichem a s letošní štolovou dívkou. V 11:00 tam proběhne slavnostnímu odhalení obří štoly. Poté vychází štolový průvod směrem Neumarkt a zhruba kolem dvanácté dorazí na náměstí Altmarkt, kde bude maxištola asi v 12:15 naříznuta obřím 1,6 metrů dlouhým štolovým nožem. Poté bude štola naporcována a rozprodána návštěvníkům za cenu 4 € za libru tj. za půl kila. V 15:30 slavnosti štoly na Štrýclmarktu skončí.

Štolové procesí

Štolové procesí se skládá s více než dvacet obrazů, z nichž prvních osm znázorňuje významné okamžiky z dějin drážďanské štoly. Uvidíte zde například vůz s papežem Inocencem VIII., který se proslavil tím, že roku 1362 vydal „List o másle“, v němž drážďanským pekařům dovolil při výrobě tohoto původně postního pečiva používat místo oleje máslo. V pořadí osmý vůz veze obří štolu a hned po něm následuje vůz drážďanských řemeslníků, samozřejmě pekařů, ale také kominíků, mlynářů, řezníků, výrobců svíček a františek, krajkářek a klempířů. Nově přibyli tento rok také vinaři. Všichni jsou v historických kostýmech a předvádějí veselé scénky. Ve voze číslo 13 se veze letošní štolová dívka, patronka štoly volená z řad budoucích pekařek.

Slavnosti štoly se letos v Drážďanech konají již po osmnácté a každoročně je navštíví více jak 100 tisíc hostů. Tradice vznikla jako vzpomínka na legendární barokní oslavu saského kurfiřta a polského krále Augusta Silného roku 1730 v Zeithainerském táboře u města Riesa. August si na svou velkolepou slavnost nechal upéct štolu vážící 1,8 tuny. Na její upečení bylo nutné vybudovat speciální pec a štola byla 18 loktů dlouhá, 8 loktů široká a 30 centimetrů vysoká. Drážďanská štolová slavnost se konala poprvé v roce 1994. Štola v roce 2000 vážila 4,2 tuny a byla zapsána do Guinessovy knihy rekordů.

Jedno starší foto z webu mesto.drazdany.info/vanocni-lexikon:

 

***********************************************************************************************************************************************************************************

A takhle jsem viděla projíždět vůz s obří štolou centrem Drážďan v prosinci 2012 (foto JS):

******************************************************************************************************************************************************

ZAJÍMAVOST: Jak se peče drážďanská obří štola

Obří štola se ale nepeče vcelku, ale jednotlivá certifikovaná pekařství a cukrářství pečou štolové pláty, z nichž je štola posléze sestavena.  O víkendu před Štolovou slavností se schází kolem 30 pekařů a cukrářů z řad místního profesního svazu a  za přítomnosti novinářů a televizních štábů obří štolu vykouzlí. „V rekordním čase čtyř hodin jsme na štolovém voze superštolu sestavili přímo před kamerami novinářů.“ řekl minulý rok Bernd Richter novinářům. „Dříve skládání trvalo třeba i dvakrát tak dlouho. Ale po 17 štolách mají drážďanští pekaři již tolik zkušeností, že ta osmnáctá šla pěkně od ruky.“ Stalo se tak ve štolové dílně, která byla speciálně k této příležitosti zřízena v autoprodejně Sachsengarage v ulici Liebstaedter Strasse.

Přesná váha štoly ale ani po sestavení není známa a zjišťuje se až před zahájením štolového procesí. Ta v roce 2011 vážila  zhruba dvě a půl tuny a byly složena z 292 plátů, na jejichž pečení se podílelo 64 pekáren drážďanského svazu. Svými poměry a formou odpovídá zvětšenině klasické drážďanské 4librové (2 kg) štoly, její rozměry jsou 3,24 m x 1,77 m x 80 cm. Při jejím pečení bylo spotřebováno 170 miliónů sultánek, 340 kg másla, 204 kg cukru, 681 kg mouky, 104 kg kandované pomerančové a citrónové kůry a sud jamajského rumu.

Foto: Nakrojení obří štoly na Štrýclmarktu © Landeshauptstadt Dresden / Sylvio Dittrich

(článek z webu: mesto.drazdany.info/stryclmarkt-slavnosti/stolova-slavnost)