Drážďany adventní - Pyramida

09.12.2012 16:45

(článek a reprodukce známek z webu mesto.drazdany.info/vanocni-lexikon )

Pyramida z Krušnohoří

Nejen v Egyptě mají pyramidy, v Krušných horách jakbysmet...

Vánoční pyramidy na známce NDR z roku 1987.

... PYRAMIDA KRUŠNOHORSKÁ VÁNOČNÍ

Vánoční pyramida je ozdobný stojánek na svíčky a používá se v Sasku jako předvánoční dekorace pokoje či k vyzdobení venkovních prostor. Výroba a vystavování vánočních pyramid je nedílnou součástí lidového umění a zvyků v Krušnohoří. Pyramidy většinou mají několik otáčivých stupínků s křesťanskými (např. andělé či narození Ježíše Krista), ale i světskými tématy (např. obrazy ze života horníků a dřevorubců). Tradiční pyramidy jsou konstruovány tak, aby stoupající teplo ze svíčky pyramidu roztáčelo prostřednictvím větrné růžice umístěné na jejím vrcholu.

Světlo mělo v zimních dobách napomoci odvrátit zlo a neštěstí, stejně jako ve středověku větvě stále zelených stromů zavěšované do obytných místností. Pyramida jako stojan na svíce pochází z konce 18. století, z doby kdy krušnohorští řezbáři a soustružníci v zimě vyráběli malebné dřevěné vánoční ozdoby. Právě jejich umění můžete na většině saských vánočních trhů obdivovat ještě i dnes.

Vánoční pyramidy byly dlouho dobu pouze adventní ozdobou domácností. Na náměstí krušnohorských vesnic a městeček se dostaly poprvé až ve třicátých letech dvacátého století. První pyramidu tak postavilo městečko Frohnau v prosinci roku 1933. Drážďanská pyramida pochází z roku 1997, je šestiposchoďová a měří 14,62 metru, čímž je největší vánoční pyramidou na světě. Byla vyrobena ve světově proslulé manufaktuře v krušnohorském městečku Gahlenz.

DE: Weihnachtspyramide

CZ: kreativní překladatelské duše někdy používají výraz "vánoční kolotoč", jelikož pyramida jednotlivé části pyramidy se mohou otáčet...

***********************************************************************************************************************************************************************************

Pyramida na Altmarkt v prosinci 2012 (foto JS):

 

 

Menší pyramida u Frauenkirche v prosinci 2012 (foto JS):