Zlomené květiny

13.03.2013 22:12

Broken Flowers - Americký film (2005). Režie J. Jarmusch. Hrají B. Murray, S. Stoneová, J. Delpyová, J. Langeová, T. Swintonová, F. Conroyová, Ch. Sevignyová, J. Wright a další. V anglickém znění s titulky, 102 minut

 

Don Johnston (Bill Murray) je zapřisáhlý starý mládenec, jehož právě opustila jeho poslední přítelkyně Sherry. Nedá se tím rušit, odhodlán dál trávit čas své předčasné penze před televizí. Jenže dostane záhadný anonymní dopis, ze kterého se dozví, že se mu před devatenácti lety narodil syn.

Don se zprvu k dopisu staví apaticky, stejně jako k odchodu své poslední přítelkyně Sherry. Zvídavý soused Winston (Jeffrey Wright) ho však přesvědčí, aby se vydal za svými tehdejšími milenkami a pokusil se zjistit pravdu. Don tedy vyrazí po stopách několika žen (Sharon Stoneová, Frances Conroyová, Jessica Langeová a Tilda Swintonová), se kterými měl v inkriminované době poměr. A každé z nich chce položit zásadní otázku.

Intimní film scenáristy a režiséra Jima Jarmusche nabízí nostalgické, ale též ironické ohlédnutí za životní dráhou jednoho průměrného chlapíka. Ladění Jarmuschova filmu, atmosféra nevysloveného i antihrdina v podání Billa Murrayho upomínají na úspěšný snímek Sofie Coppolaové Ztraceno v překladu (2003).

Film získal dlouhou řadu cen, mj. Velkou cenu poroty na MFF v Cannes 2005, ale také Českého lva jako nejlepší zahraniční film roku 2006.

 

Recenze:  www.cinemamagazine.cz/recenze/597/zlomene-kvetiny

ČSFD:   www.csfd.cz/film/205756-zlomene-kvetiny/