Zločin v Posázavském Pacifiku - Městské divadlo Mladá Boleslav

28.01.2013 23:27

V pondělí 28. ledna 2013 jsem poprvé v životě navštívila mladoboleslavské divadlo. Vypravila jsem se se zájezdem na představení "Zločin v Posázavském Pacifiku" autorů Martina VAČKÁŘE  a Ondřeje HAVELKY.

Následuje anotace ze stránek divadla:

"Úchvatný příběh o tom, kterak vyzývavě mladá slečna Luiza, dcera továrníka, skrze četná nebezpečenství až na vltavském parníku svého bujarého a rozjásaného štěstí dojde. Budeme trnouti a o sličnou hrdinku se obávati na pikovické dráze železniční, v opuštěném srubu osady Ontário, v obávaných peřejích řeky Sázavy i v neprostupných lesích plných divé zvěře. Poblíž je však neohrožený jinoch, ošlehaný větry oceánů, s vždy dobře nabroušeným tomahawkem v ruce... Tvůrčí tým Mužů v offsidu se tentokrát zabývá dalším módním fenoménem třicátých let – světem trampingu."

 

Osoby a obsazení:

Luiza                                     -     Petra NAKLÁDALOVÁ

Willy                                     -     Vojtěch HAVELKA j.h.

Tim, Amerikán                        -    Petr HALÍČEK

Mary, trempka                        -    Anna POLÍVKOVÁ j.h.

Jaromír Klepač                       -     Bohumil KLEPL

Pacific Jack,

průvodčí, Ámos Reich             -    Petr BUCHÁČEK

Old Banjo, tramp                    -    Miroslav BABUSKÝ

Antoním Topič, osadník,

Božena Topičová, osadnice      -    Martin ZBROŽEK j.h.

Děvče s harmonikou                -    Rozálie HAVELKOVÁ j.h.

 

Představení bylo vtipné. Až na místě jsem zjistila, že v něm účinkují dvě děti Ondřeje Havelky, starší syn Vojtěch hrál Willyho (továrník, nápadník Luizy), teprve patnáctiletá Rozálie se objevila v roli "děvčete s harmonikou" a oživovala taneční čísla. V roli trempky Mery alternují Anna Polívková a Jaroslava Kretchmerová (všichni čtyři výše jmenovaní umělci v Mladé Boleslavi hostují). My jsme viděli představení s Annou Polívkovou a byla skvělá. Také jsem byla velice příjemně překvapená vynikajícím výkonem domácího herce Petra Halíčka, který v roli Tima Amerikána ze Severní Dakoty výborně hrál, tančil i zpíval.

Jak se dalo čekat, významnou součást tvořily dobové písničky - trampské i swingové. Obdivovala jsem hudební i taneční umění herců. Většinou chodím do divadla do Liberce, kde hudba hraje vždy v orchestřišti, proto pro mě bylo opravdu vítané vidět celou živou kapelu na jevišti. Podobný zážitek mi v tomto směru nabídlo v roce 2010 (po všech stránkách skvělé) představení "Pan Kaplan má třídu rád" v divadle ABC v Praze.

Samotná budova divadla je menší, než v Liberci, ale je velmi příjemná. Ráda bych se tam zase brzy vydala.

 

Tato fotka je z jiného divadla, stejně tak však Anna Polívková a ostatní účinkující bavili diváky ve foyer divadla v Mladé Boleslavi několik minut před představením.

 

Vojtěch, Rozálie a Ondřej Havelkovi. (Ondřej Havelka je jedním z autorů hry, v MB jsme ho neviděli).

 

Sourozenci Havelkovi

 

Martin Zbrožek, Vojtěch Havelka, Petra Nakládalová a Anna Polívková.

 

Anna Polívková a Bob Klepl

 

Martin Zbrožek, Petra Nakládalová, Miroslav Babuský, Bob Klepl, Anna Polívková

Petr Halíček, Petra Nakládalová

Petr Bucháček, Anna Polívková

Petr Halíček a Bob Klepl

 

Petra Nakládalová a Anna Polívková

 

Martin Zbrožek, Vojtěch Havelka, ?,  Petra Nakládalová, Anna Polívková

Všechny fotky: Internet

Zde ke shlédnutí ukázka z tohoto představení ve stejném obsazení, jak ji mladoboleslavské divadlo na svém zájezdovém představwení uvádělo ve Žďáru nad Sázavou:     www.youtube.com/watch?v=bhs00R2RNwE

 

Pozn: 22.3.2014 jsem v televizi na programu ČT Art viděla záznam tohoto představení s Jaroslavou Kretchmerovou v roli trempky Mary. Nezaznamenala jsem velké rozdíly proti představení s Annou Polívkovou.

Znova jsem si potvrdila, že mladoboleslavský Petr Halíček je výborný herec, zdatně sekundoval Bobu Kleplovi a často ho v komediálních scénách i převyšoval.