Tomáš Zmeškal - Milostný dopis klínovým písmem

04.10.2012 17:22

ZMEŠKAL, Tomáš. Milostný dopis klinovým písmem. 1. vyd. Praha: Torst, 2008, 343 p. ISBN 80-721-5349-8.

Zmeškalův debut vypráví o rodině politického vězně z 50. let. Jde o knihu historickou i milostnou, která zabrousí na morální témata, mýty a dokonce i sci-fi. Není vyprávěna chronologicky, její autor ji označuje spíše za koláž či mozaiku.

Knihu jsem poslouchala v úpravě pro rozhlasové vysílání. Jednotlivé kapitoly jsou podané z pohledu různých osob, odehrávají se v různých dobách, v různých prostředích.

 

Hlavní dějovou linku tvoří příběh rodiny Černých. Květa s Josefem se seznámili na přednášce profesora Hrozného, co rozluštil klínové písmo jazyka Chetitů. O Květu měl zájem i jejich společný přítel Hynek, ale Květa upřednostnila Josefa, vzala si ho a porodila mu dceru Alici. A pak Josefa v padesátých letech zavřeli a do života obou manželů vstupuje jejich přítel Hynek znovu. U Josefa v roli nemilosrdného krutého vyšetřovatele, který se v průběhu času, stejně jako kamenný obr Ullikummi z chetitského mýtu, stal slepým, hluchým a bezcitným a ztratil ponětí o lásce a kráse, natožpak o soucitu a přátelství. U Květy, která zůstane sama s několikaměsíční Alicí a přijde svého dávného přítele prosit o přímluvu, si pak Ullikummi testuje, jak moc je člověk ochoten se ponížit, jen aby pomohl milované bytosti. Coby expertovi přes všechnu možnou fyzickou i psychickou bolest mu nedělá problém Květu skrze sadomasochistický vztah, který se mezi nimi rozvinul, čím dál tím víc ovládat, ale do života obou manželů zasáhne i mnohem později, poté, co Josefa po deseti letech z kriminálu pustí.

medvedovi.cz/medvedi-cteni-a-psani/precteno-milostny-dopis-klinovym-pismem

Hlavní dějovou linii představuje příběh Josefa Černého a jeho ženy Květy. Ti na své první schůzky chodili mj. na přednášky prof. Hrozného, rozluštitele chetitského písma; zájem o klínopisného písmo se pak pro Josefa stal nejen celoživotním koníčkem, ale především symbolem jeho lásky ke Květě. Tato láska, dá se říci hlavní téma románu, navzdory velmi tvrdým zkouškám a opakovaném dlouhodobém odloučení, vydržela manželům celý život. Je pouze zákonem životní tragiky, že si vzájemné odpuštění nestihli manželé sdělit a že až jejich dcera Alice, nesoucí v sobě břemeno této velké smutné lásky, musí se směsicí vzteku a dojetí toto posmrtné a příliš pozdní „odhalení“ přijmout.
 
Zmeškal promítá milostný příběh na pozadí chodu velkých dějin, jež byly v druhé polovině dvacátého století skutečně bouřlivé a není snad ani možné, aby se jednotlivce nějak nedotkly. Nepouští se ovšem do analýz střetu člověka s anonymní mocí, pozornost je soustředěna na to, jaký má dějinný tlak dopad na osobní život, jaká soukromá dramata může způsobit. Josef byl sice v padesátých letech zavřený, ale s výjimkou pasáže o mučení při výsleších se o jeho pobytu ve vězení nedozvíme nic. Jsou tu dvě základní zkušeností, vyplývající z jeho uvěznění. První je jeho setkání s dcerou po návratu z vězení; de facto poznává vlastní dceru, až když jí je 11 let. Druhou, pro život jeho a celé jeho rodiny mnohem závažnější zkušeností, je pozdější odhalení děsivého sadomasochistického vztahu jeho manželky s Hynkem Jánským, bývalým spolužákem a kamarádem (jenž o Květu kdysi také usiloval), později však hlavním Josefovým policejním vyšetřovatelem. Tento moment románu zároveň podněcuje zde jen naznačené úvahy o složité psychologii vztahu mučitel – oběť.
 
Josef nedokáže Květě zradu odpustit a na dvacet let se od ní odstěhuje; jejich jedinou spojnicí po celá ta léta je dcera Alice a později vnuk Kryštof. Snad paradoxně to, že Alice má zcela nefungující manželství, vyúsťující ve fyzické napadení, po němž potratí, dá Květě a Josefovi, každému zvlášť, sílu toto odloučení a bolest nějak přežít. Musí totiž poskytnout podporu dceři, která zůstala sama s dítětem. Zdá se, že svůj smutek v sobě jakoby uzavřou, a tak je to právě Alice, která vlastně absurditou celé situace (dva lidé se milují, snad si i dávno odpustili, ale nedokáží si to říci) nejvíc trpí. Je to nakonec ona, která mi vyznívá jako postava nejsmutnější a nejosamělejší. Katarzí pro ni může být pouze ono vědomí silné lásky a oddanosti, kterou nezničí nic, ani její hlavní protagonisté.
 
Pandánem příběhu jedné obyčejné české rodiny semleté chodem dějin jsou básnicko-filozofující vize záhadné postavy cukráře Marka Svobody (nomen omen), zprostředkované rodinným přítelem psychiatrem Lukařským. Svoboda ve svých podobenstvích uvažuje o čase, nesmrtelnosti; zvláště působivé je jeho vyprávění o děsivém vědeckém experimentu, zkoumajícím poměr genetických a výchovných faktorů při zrodu zla. V tomto experimentu se pan Svoboda učiní vyvoleným pokusným zvířetem, jež o sobě po letech zjistí, že je údajně genetickým dvojčetem Adolfa Hitlera a že nic v jeho životě, včetně jeho ženy, není skutečné a není výsledkem jeho osobních rozhodnutí, ale přísně naprogramovaným a řízeným vědeckým projektem. Tato zrůdná „hra na boha“ je jen jiným pojmenováním té největší obžaloby, jež Zmeškalův román společenskému systému předkládá: neodpustitelná infiltrace do intimního života, svobody vůle a rozhodování každého jednotlivce, děsivá nadto tím, že se zaštiťuje „bohulibými“ účely, vědeckou teorií (jíž se dá ospravedlnit cokoli).
 

„Pavlov. A jeho slavné pokusy se psy. Jednoduché, vyzkoušené a funguje to na všechny. Teorie podmíněných reflexů.“ To je úryvek jedné z ústředních scén románu Milostný dopis klínovým písmem od Tomáše Zmeškala. Jednu z klíčových dějových linií této knihy tvoří sadomasochistický vztah Květy, manželky hlavního hrdiny Josefa, s Hynkem Jánským, jejich společným bývalým spolužákem a kamarádem (jenž o Květu kdysi také usiloval), po Josefově uvěznění komunisty však hlavním Josefovým policejním vyšetřovatelem. Květa za Hynkem zprvu přichází proto, aby pomohla zatčenému manželovi. Hynek ji ale postupně psychicky ovládá: přes pouta, která si má Květa nasadit, aby se údajně mohla vcítit do Josefovy situace, se dostávají k bití, které ji stále více vzrušuje. „Pozvolna si jak Hynka, tak i bolest, kterou jí způsoboval, zamilovala. Po několika měsících už nikdo z nich nepředstíral, že by se Hynek snažil pomoci Josefovi, spíše se jejich poměr stal poutem, které je slučovalo“. Když se ho po několika měsících zeptala, jak to dokázal, odpověděl právě výše citovaným odkazem na Ivana Petroviče. Mnohaletý vztah Hynka a Květy pak ukončuje až Josefovo propuštění z vězení a neodčinitelně poznamená život obou manželů až do konce jejich životů.

www.iliteratura.cz/Clanek/25543/zmeskal-tomas-milostny-dopis-klinovym-pismem

Milostný dopis klínovým písmem je takový zvláštní román - v zásadě slepenec poměrně zajímavých povídek, rámovaný jednou rodinou a zhruba posledními padesáti lety dějin. Některé kapitoly by asi obstály samy o sobě, začlenění jiných mi naopak není vůbec jasné (Aplikovaný Dante, Referát o výstavě). Dohromady zachycení historie jedné rodiny a jednoho národa v jednom nechronologickém souboru...

O čem tam vlastně jde? Student a budoucí statik Josef se po válce zamiluje do Květy a ta mu dá přednost před kamarádem Hynkem. Chodí spolu na přednášky Bedřicha Hrozného, rozluštitele klínového písma. V padesátých letech je Josef zatčen, v komunistických lágrech stráví přes deset let. Květa se mu snaží pomoci a prožije erotický sado-masochistický vztah s Josefovým věznitelem a mučitelem Hynkem. Část románu se odehrává za politického uvolnění v šedesátých letech a pak za následné normalizace (propuštění otce, svatba a těhotenství dcery Alice, snaha o politickou rehabilitaci, rozchod rodičů z důvodu provalení se matčina vztahu, povídka o zloději z 21. srpna 1968, příznačná kariéra doktora práv Hynka). Sedmdesátá a osmdesátá léta prožívá především dcera Alice - v manželství s Maxmiliánem, potomkem šlechtického rodu. Následuje jejich rozchod, dospíváním jejich syna Kryštofa. Po revoluci se Josef a Květa snaží každý sám o sblížení, ale je už pozdě, Josef umírá a Květa si už jeho milostný dopis psaný klínovým písmem také nepřečte. Současnost představuje bratránek z Anglie, který má zcela osobitý názor na Čechy a jejich zvyklosti... Do těchto zcela realistických kapitol jsou zamíchány zcela nesouvisející části: sen o naklonovaném Hitlerovi, dvě vize o nesmrtelnosti (Persie a stroj na smrt) , Sukthankar, cukrář, referát o výstavách...

kubikova.blog.denik.cz/c/62134/Ze-ctenarskeho-deniku-Milostny-dopis-klinovym-pismem.html

Kapitoly:

1. Svatba

2. Po svatbě

3. Dobrovolný výslech

4. Vize o nesmrtelnosti

5. Milostné hrátky

6. Mučitel

7. Maxmilián

8. Květa

9. Bratránek

10. Alice u otce

11. Milostný dopis klínovým písmem

12. Běh lesem

 

 

Další související odkazy:

www.lidovky.cz/cenu-josefa-skvoreckeho-ziskal-spisovatel-tomas-zmeskal-pz1-/ln_kultura.asp?c=A091103_182352_ln_kultura_jk

www.iliteratura.cz/Clanek/23859/zmeskal-tomas-milostny-dopis-klinovym-pismem-in-tvar