Testosteron - Divadlo F. X. Šaldy, Liberec

30.03.2014 23:04

Andrzej Saramonowicz - Testosteron

Velmi temperamentní a skvělá polská komedie o tom, že být mužem není vůbec legrace. Komedie o mužích, jací opravdu jsou - Divadlo F. X. Šaldy uvádí v rámci projektu Dvě pohlaví.

Kromě Liberce je nebo byl, pokud se mi podařilo zjistit, Testosteron k vidění také v divadle Komedie a v prostějovském divadle Point.

Zdeněk KUPKA

Děj

Svatba Kornela, mladého vědeckého pracovníka, s populární zpěvačkou Alicí se má stát společenskou událostí Varšavy. V restauračním sálu právě probíhají poslední přípravy na oslavu. Ale k oslavě nedojde. Kornel místo svatební veselky, prožívá spíše zhroucení a smutní z toho, že ho jeho milovaná nechala u oltáře, jen aby se zviditelnila a měla tzv. event – tedy skandál pro odstartování pěvecké kariéry. Spolu s ním slaví jeho otec, bratr, kamarád mikrobiolog, číšník, člen skoromanželčiny kapely a její oběť – ten, kterého náhodou označila za svého milence. Autor komedie Andrzej Saramonowicz z této zápletky vytřískal maximum.

Jaromír TLALKA, Tomáš DIANIŠKA, Jakub ALBRECHT

Tomáš DIANIŠKA, Michal MALÉŘ

Tomáš DIANIŠKA, Jaromír TLALKA, Zdeněk KUPKA

 

OSOBY A OBSAZENÍ

Kornel, ženich a ornitolog

JAKUB ALBRECHT

Janis, ženichův bratr, právník

TOMÁŠ VÁHALA

Robal, ženichův přítel, mikrobiolog

TOMÁŠ DIANIŠKA

Titus, čísník

MICHAL MALÉŘ

Fistach, rockový kytarista

TOMÁŠ IMPSEIL

Stavros, ženichův otec

ZDENĚK KUPKA

Tretin, copywriter, textař

JAROMÍR TLALKA

Jakub ALBRECHT, Zdeněk KUPKA

Tomáš VÁHALA, Tomáš IMPSEIL, Michal MALÉŘ, Zdeněk KUPKA

Recenze z portálu Liberec mě baví

Chystá se svatba známého ornitologa Kornela (Jakub Albrecht) a hudebnice Alice. Na hostinu však ale dorazí pouze hrstka hostů – nevěsta ženicha nechala u oltáře. Emoce jsou rozvířené, vztek střídá smutek, nikdo neví, co s nastalou situací dělat. Vše ale má nějaké východisko – zají se to cukrem, zapije vodkou nebo vyřeší pěstmi.

Každý z mužů postupně vypráví příběh, v němž samozřejmě hlavní roli hraje žena. Mluví se o zhrzené lásce, zklamaných nadějích, svádění, „podpantofláctví“, ale také o tom, proč jsou muži takoví, jací jsou. Všechno je zároveň od pánů biologů náležitě podloženo příklady z živočišného světa. 

K mnohdy hořkosladkému vyprávění se připojuje řada komických situací a hromada vtipných hlášek. V restauraci mají tak složitou cestu na záchod, že málokdo najde správnou cestu a těžko pak smývá barvu z rukou, když místo umyvadla použije vystavený umělecký kousek. Setkáme se s podivným párem dvojčat („Jsme řídký případ dvojčat, která mají jinou matku.“). Přijde se na to, že za vším stojí ženy („Tak ony nás donutěj vynalézt fotbal, a když se chceš koukat na Ligu mistrů, tak to přepínaj na Ordinaci v růžový zahradě!“), a vysvětlí se i to, proč Karel Gott stále zpívá.

Výkony herců byly (už tradičně) skvělé. Kornel (Jakub Albrecht) rozesmál svým rozvášněním při blouznění o Alici či nedostatkem energie při odpojení od kapačky. Stavros (Zdeněk Kupka) okouzlil nasazováním imaginární podprsenky, když předstíral, že je žena. Jan (Tomáš Váhala) uvedl v rozpaky nejednu z dam v publiku při uvažování o jejich počestnosti. Titus (Michal Maléř) ukázal schopnost svést každého, když dostal do kolen i Kornela. Robal (Tomáš Dianiška) zaujal vědeckými výklady a svou podivností. Tretin (Jaromír Tlalka) pobavil ohromnou nechápavostí, když se jednalo o nevěru jeho ženy. Fistach (Tomáš Impseil) se vryl do paměti svým všudypřítomným komentářem: „Masakr.“ A i Přemysl Houška zanechal úsměv na rtech, když skončil hned z počátku v popelnici a vyběhl jen, aby se zúčastnil přeměřování „kulí“. Pokud někdo tedy chce vyrazit do divadla a výborně se u toho pobavit, není moc o čem přemýšlet – nechť zajde na hru Testosteron.

www.liberec-me-bavi.cz/cs/kulturni-recenze/liberec-divadlo-recenze-testosteron-hormony-s-muzi-cloumaji-od-zacatku-az-do-konce.html

 

Michal MALÉŘ, Zdeněk KUPKA

Michal MALÉŘ, Tomáš VÁHALA, Zdeněk KUPKA

Můj názor

Hra se mi líbila víc, než komedie Ženy, uváděná na Malém divadle v rámci stejného projektu jako protějšek této hry. Podle dramaturga Tomáše Syrovátky byla komedie Testosteron i při své světové premiéře ve Varšavě uvedena současně s hrou, která měla výrazně feministické téma, a to s textem Monology vagíny autorky E. Enslerové, v němž hrají pouze ženy. "Pro každé divadlo je totiž dobře, když jeho inscenace tvoří dramaturgickou linii a mají společné téma, jednoduše řečeno, když si „inscenace povídají"," dodal dramaturg.  Nevím, proč liberecké divadlo jako alternativu protiváhy Testosteronu zvolilo jinou hru. "Monology" jsem neviděla, ale možná by byly rovnocennějším protiólem Saramaonowiczovy skvělé hry.

Jednoznačně nejlepší pro mě byli pánové Zdeněk KUPKA a Michal MALÉŘ. U prvně jmenovaného jsem se utvrdila v názoru, že v čem hraje, v tom září. Viděla jsem ho v Liberci už ve třech kusech (Revizor, Králova řeč a Testosteron) a nikdy nezklamal. Určitě s ním získal liberecký soubor veliký talent.

Tomáš DIANIŠKA, který se pomalu ale jistě stává velmi známou osobností "od Šaldů", opět prokázal výborný komediální talent a téma hry mu dovolilo opět maličko jinak nastavit reflektorům svou hereckou tvář. Proměna, kterou jeho postava projde, od počáteční uťápnuté zakřiknutosti po překvapivě nalezené sebevědomí je dojemná, hluboká, ovšem stejně tak ve svém důvodu směšná.

V neposlední řadě mě potěšilo, že se na jevišti opět po dlouhé době mihl můj oblíbený Přemek HOUŠKA,  i když jen v okrajové roli - na začátku je číšníkem vhozen jako opilec do popelnice, a na konec z ní vyleze.

Hra Testosteron je uváděna pouze pro publikum starší 15 let. Důvodem je fakt, že text obsahuje velké množství vulgarismů a sexuálně explicitních výrazů. Mě osobně nijak nepohoršovaly. Je pravda, že místy provokují až šokují, ale v celém konceptu mají nepochybně své místo.

Michal MALÉŘ, Přemysl HOUŠKA

Michal MALÉŘ, Přemysl HOUŠKA

 

O autorovi

Andrzej Saramonowicz (narozen 23. února 1965 ve Varšavě) je polský režisér, herec, novinář a scénárista. Studoval historii na varšavské univerzitě, ale poté se začal věnovat novinařině. Spolupracoval s několika polskými významnými časopisy jako Gazeta Wyborcza, Viva a Przekrój. V roce 2000 jeho první divadelní hra Pół serio (Napůl vážně) vyhrála hlavní cenu na polském filmovém festivalu v Gdyni a odstartovala jeho kariéru filmového tvůrce. Saramonowicz  napsal, produkoval a zrežíroval některé z nejúspěšnějších polských filmů minulého desetiletí. Jeho komedie Testosteron, Lejdis a Idealny facet dla mojej dziewczyny shlédlo přibližně 4,6 miliónu diváků.

en.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Saramonowicz