PechaKucha Night Železný Brod - vol. 7

29.12.2013 23:36

V neděli 29. 12. 2013 jsem se zůčastnila PechaKucha Night Železný Brod - vol.7 nazvané Broďáci (Broďácký speciál).

Přítomno bylo 11 (12?) přednášejících, z nichž každý mohl ke svému tématu mluvit pouhých 6 minut a 40 vteřin (20 x 20 vteřin). Někteří z přednášejících neuměli mluvit k publiku, ze všech však čišelo nadšení a zápal pro věc. Obecenstvo bylo více než hojné, sami pořadatelé jsou takovým zájmem potěšeni, ale i mírně zaskočeni. Bylo vidět, že vše se soustředí kolem uzavřené partičky lidí, snad jakési železnobrodské bohémy. Jejich sjednocujícím znakem bylo pruhované námořnické tričko, jeden z pořadatelů to vysvětlil slovy, že se snaží navodit dojem atomové ponorky (?).

Témata i úroveň byla různá, zřejmě tento díl byl pojat částečně předsilvestrovsky. Ze zmíněných přednášejících byli 4 umělci, kteří publikum seznámili se svou tvorbou: 

  1. Ladislav OLIVA předvedl své skleněné šperky - jeho prezentace se mi líbila nejvíc
  2. Šárka RADOVÁ - sochařka
  3. Rebeka KLOUDOVÁ - výtvarnice
  4. David MAZANEC - malíř

Dále pak se dvě prezentace týkaly architektury:

  1. Doc. Ing.arch. Zdeněk JIRAN (externí architekt Města Železný Brod) představil osobnost architekta Karla HUBÁČKA, autora Ještědu, který se velmi pravděpodobně podílel i na vzhledu železnobrodského kina
  2. Ing. arch. Martin TOMEŠEK seznámil publikum s počátky záchrany kostelíku sv. Jana Nepomuckého v Železném Brodě Na Poušti

Z dalších přednášek:

  1. Velice zajímavé bylo vyprávění literárního historika, indologa a bohemisty PaedDr. Petra HOLMANA o železnobrodském významném rodákovi prof. ing. Rudolfu JANÍČKOVI.
  2. Dále pak byla představena akce Skleněné městečko, která se v roce 2013 konala již posedmé,
  3. Pan Zdeněk LHOTSKÝ měl hned dvě přednášky - o autobusových čekárnách ve světě
  4. a o plechových krucifixech,
  5. Přednáška pana Štěpán ŠONSKÉHO byla spíše předsilvestrovským šprýmem, založeným na fotomontážích snímků z Železného Brodu.

 

Doc. Ing.arch. Zdeněk JIRAN

Šárka RADOVÁ

Ladislav OLIVA

David MAZANEC


Foto: Petr Cerva a Lucie Pejchová