PechaKucha Night Železný Brod - vol. 8 - Jarní vydání

28.03.2014 23:47

V pátek 28.3.2014 se konala už poosmé PechaKucha Night v železnobrodském kině. Tentokrát nebyla monotematická, zaměření bylo všeobecné. Účastnila jsem se této akce podruhé a zaznamenala jsem dvě změny oproti minule - větší počet přednášejících a horší zvládnutí času - ale o tom až později. Novinkou také byli hosté z "bratrských" PechaKucha měst - z Plzně a Mariánských Lázní.

Celkem se představilo 14 účinkujících. Překvapila mě i poměrně známá jména jako Milan Cajs z Tata Bojs nebo Petr Vizina. Velmi zajímavé bylo představení návrhu a výroby sošek Českého lva z dílny Zdeňka Lhotského.

 

Přednášející

 

Pert VIZINA – přední český  hudební a kulturní publicista. Dříve působil v Lidových a Hospodářských novinách, v současnosti je vedoucím kulturní redakce zpravodajství České televize, kde moderuje s Jiřím Podzimkem pořad o literatuře U zavěšené knihy a také oblíbený pořad Před půlnocí.

Milan CAIS – hudebník, zakladatel skupiny Tatabojs, ilustrátor, vystudovaný sochař z pražské Akademie výtvarných umění, ve výtvarném světě známý také pod pseudonymem p3D-01. Autor mnoha instalací a soch, které mohli spatřit diváci Expa v japonském Aiči. Další výstavní projekty například Orbis Pictus v Linci nebo výstava v městské galerii Železný Brod. Jeho instalace Karlův hlídač v podobě dvou velkých očí strážila vloni na podzim Karlův most na festivalu světla Signal v Praze.

Krištof KINTERA – výrazná osobnost současné umělecké scény, výtvarník, sochař a performer. Narodil se v roce 1973. Studoval pražskou Akademii výtvarných umění a Rijksakademie van Beeldende Kunsten v Amsterdamu. Už za studií se stal výraznou osobností české výtvarné scény pro svůj sarkasticko-kritický přístup k umění a sochařství. Prosadil se i v zahraničí. V 90. letech vedl divadelně uměleckou skupinu Jednotka, s níž založil multifunkční prostor NOD. Působí také jako kurátor výstav a designér. Žije ve Vršovicích, ateliér má v MeetFactory na Smíchově, po Praze jezdí na kole. Má dvě děti.

Je spoluautorem kontroverzní instalace Entropa, autorem pomníku sebevrahům pod nuselským mostem nebo cyklo-pomníku Bike To Heaven v Praze. (www.kristofkintera.com, https://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/161105-kintera-je-vytvarnou-osobnosti-2011-za-pomnik-sebevrahum/ )

Denisa VÁCLAVOVÁ – kulturní organizátorka, spoluzakladatelka producentka neziskové organizace Čtyři dny, která od roku 1996 pořádá mezinárodní přehlídku současného umění 4+4 dny v pohybu. Vystudovala produkci na divadelní fakultě AMU a volné a užité mění na VŠUP v Praze, kde také působí jako pedagožka. Vede kurzy Arts managementu pro studenty Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Se svým partnerem Krištofem Kinterou se různými aktivitami snaží oživovat pražskou čtvrť Vršovice.

 

Tereza SEVERÝNOVÁ - česká designérka, která svoji tvorbu zaměřuje na porcelán a šperk. Vystudovala obor Andragogika a personální řízení na Karlově univerzitě a po té produktový design na Fakultě výtvarných umění na brněnském VUT, kde získala titul MgA. Působí v Praze ve svém atelieru pod značkou najs. Její vášní je experiment s barevným porcelánem. Práce studia najs mohou znát návštěvníci mnoha prestižních přehlídek současného designu u nás i v zahraničí. (www.najs.cz )

 

Zuzana SCHUBERTOVÁ – česká interiérová designérka, absolventka Školy designu Intermezzo a České školy Feng-shui. Působí ve svém ateliéru Epes Rádes jako designér i konzultant, zaměření na feng-shui je znát v celé její práci. Harmonie a pozitivní vliv na zdraví i psychiku, potlačení negativních vlivů v interiéru a zaměření na pozitivní vyznění prostoru pro jeho obyvatele je hlavním cílem jejich návrhů. Dokazuje svým zákazníkům, že i oni mohou mít bydlení „epes rádes“. (www.epes-rades.cz )

 

Roman ŤALSKÝ - Český malíř a sochař Roman Ťalský je absolventem Vyšší odborné školy a Střední umělecké školy Václava Hollara v Praze. Autor designu kovového nábytku a interiérů, které vytváří ve vlastním studiu Rethro Tall. Systematicky se věnuje práci s kovem a jedinečným způsobem recykluje a ve svých malbách, sochách a plastikách využívá staré vysloužilé kovové součásti, které jsou běžnou součástí našich životů. Je členem divadla Sklep.

(www.romantalsky.cz )

 

Lenka ŠVÁCHOVÁ – pražská rodačka vystudovala Střední průmyslovou školu grafickou, obor Polygrafie, Karlovu univerzitu obor učitelství prvního stupně zaměřené na výtvarnou výchovu, a střední odbornou školu uměleckořemeslnou obor Zlatník / Klenotník. Lenka se věnuje své dlouholeté lásce – sklu. Konkrétně výrobě šperků, které jsou kombinací křehkého skla a zdánlivě protichůdného materiálu – kovu. (www.27jewelry.com )

 

René ŠULC – vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze – ateliér Tvorby hraček a Tvarování dřeva a řezbářství a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. V roce 2006 založil s Lubomírem Čejkou designérské studio Inveno, které se zabývá designem svítidel, nábytku, zdravotnických pomůcek i šperků. Je držitelem mnoha oborových onemocnění již od studentských let, např. za pohovku Chaise-logue. Od loňského roku působí jako pedagog na ČVUT v ateliéru Průmyslového designu. (www.inveno.cz )

 

Jan ŠÍDA – hudební publicista, fotograf a novinář píšící o kulturním dění v zemích českých pro deník Právo.

 

regionální

 

ČESKÝ LEV (Jakub Berdych / Václav Řezáč) - Českou veřejnost rozdělí ve dví kde co. Rozruch ale způsobily nové sošky Českých lvů. Ve sklářské dílně Zdeňka Lhotského v Železném Brodě vznikly nové světelné kužely filmových reflektorů, které obydluje ležící český lev. Návrh nových filmařských trofejí pochází od Jakuba Berdycha ze studia Qubus. Na výrobě se podílel i známý český sklář a tvůrce skleněných plastik Václav Řezáč.

(www.lhotsky.cz, https://www.qubus.cz , https://jablonecky.denik.cz/z-regionu/cesti-lvi-zarvali-poprve-v-brode-20140219.html )

Leona FEJFAROVÁ (Lefestudio) - Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě a Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, kde získala titul MgA. Původně sklářská výtvarnice a grafička, jejíž práce můžete nalézt v obchodě a galerii de-sign.cz, se v rodných Semilech začala věnovat umění, v jehož centru stojí živá matérie – liská kůže. Co vám může tetovací salón LeFe a jeho zakladatelka nabídnout? „S pokorou a úctou tvořím současné tetování ovlivněné street artem, hudnou, filmem, módou, životem. Příběh, který je důležitý pro něco uvnitř vás, než navenek“. (www.lefe.cz )

 

návštěvy

 

POSEDLÍ - Umělecká skupina Posedlí vznikla roku 2010 v plzeňském baru Anděl, když se partička milovníků designu nadchla pro fenomén posedů, které jsou spojujícím prvkem všech jejich projektů. Z počátku chtěli svojí originální instalací rozbít zaběhlou koncepci Designbloku, což se jim hned v roce 2010 bezesporu povedlo. Mapování posedů v ČR vyústilo dokonce v publikaci Posedy. Zároveň vyhlásili pomyslnou válku proti „jelenímu trendu“ v českém šperku, odívání a designu jako takovém. Nechť žijí posedy bez jelenů!

(www.posedli.cz )

ŠVIHÁK – není odjinud, než z lázní, a to rovnou z těch Mariánských, kde se snaží o změnu. Změnu k lepšímu, bohatšímu a plnějšímu kulturnímu životu, zkvalitnění veřejných prostor a znovuoživení tohoto lázeňského města. Jedná se o skupinu mladých lidí, kteří neváhají a konají a na své nápady a inspirace lákají další ty, kteří nechtějí jen nečinně sedět  přihlížet rozkladu aktivního života města. (www.svihak.net )

Moje názory

+

O milém překvapení množstvím hostů i velmi zajímavými tématy, které prezentovai, jsem už psala výše.

Dalším velikým pozitivem byli dva mladí muži, kteří připravili občerstvení - říkají si Hairy Bakers, jsou z Liberce a na PechaKucha prý nebyli poprvé. Ochutnala jsem skvělý špenátový quiche, ale i jejich sladkosti vypadaly úžasně. O přestávce jsem si všimla, že velký úspěch sklidili i s obyčejnými krajíci chleba se škvarky. Pro účely PechaKucha je uvedli dost vtipným sloganem, který si bohužel nepamatuji. (něco jako dva sladcí kluci, kteří boří tradiční mýty o maskulinitě... nebo nějak podobně, na ten způsob :-) ). (https://www.facebook.com/HairyBakers )

-

Jednoznačně negativně jsem vnímala neúměrné prodlužování celé akce. Oficiálně byl začátek od 19 hodin, myslela jsem tedy, že do 22. hodiny bude konec, ovšem chyba lávky, z kina jsme odcházeli až v 23 hodin.

Už samotný začátek se zpozdil o 20 minut, pak ještě dalších 20 minut zabraly úvodní řeči, které nebyly až tak podstatné - informaci o tom, že jeden z organizátorů se předchozího dne vrátil ze Spojených států amerických (plus fotky plus videa...) bych opravdu oželela.

 

Fotky nejsou moje, ale různých autorů. Byly převzaty z Internetu, povětšinou z Facebookové stránky PechaKucha Night Železný Brod.