Nordic Walking

17.02.2013 18:36

Nordic walking, Severská chůze - představení & správná technika

VIDEO Z YOUTUBE:

www.youtube.com/watch?v=BI9ZLQlBh6Y&noredirect=1

 

Nordic walking (doslovně přeloženo severská chůze) je běžná chůze se speciálními hůlkami. Kolébkou tohoto nového sportovního odvětví je Finsko. Zde se Nordic walking vyvinul velmi rychle v lidový sport, poté se rozšířil po celé Skandinávii a pak i do střední a jižní Evropy. I v německy mluvících zemích získává tento sport stále na větší popularitě.

Je možno jej provozovat celý rok, kdekoliv a ve všech věkových a výkonnostních skupinách, protože jeho sportovní úroveň lze velice lehce přizpůsobit vlastní sportovní úrovni. Z klasické chůze se tak stává bez zvláštní extra námahy a nároků na vybavení vysoce účinný trénink celého těla, který podporuje optimální tréninkové efekty. Toto odvětví se v podstatě vyvinulo z lyžařského běhu. Vrcholoví běžci na lyžích a biatlonisté využívají dnes tento nový sportovní druh k letnímu tréninku. Jeho technika se blíží technice při klasickém běhu na lyžích.

Nordic walking je velice příjemný druh pohybu, který může vykonávat každý, výkonnostní sportovec i začátečník, mladý člověk i lidé v pokročilém věku. Tepová frekvence se nachází v oblasti, ve které se lze dlouhé hodiny cítit dobře, a přesto je spotřeba energie velmi vysoká, stoupá až o 40 %. Výkon při NW je vyžadován od 600 svalů, a to je zhruba 90 % všech svalů v těle. Pomocí holí jsou namáhány svaly celého těla a klouby dolních končetin jsou odlehčeny

 

Seveská chůze - hole (chůze v zimě, délka holí, rozdíl proti trekovým holím)

Další VIDEO, kde je více pozornosti věnováno holím:
www.youtube.com/watch?v=hwE0m3iD1lA

 

 **************************************************************************************************************************************************************************

Pro volbu správné délky hole

dle výšky postavy

 

Pro Nordic Walking ve své původní a ryzí podobě, jako aktivní pohyb s holemi, se od prvopočátku vzniku používaly „jednodílné“ pevné hole, které nejlépe zvládají nároky nárazů a odrazů z nich! V tom jsou největší nároky na materiál a je to zároveň „technologická“ podstata specifik holí pro Nordic Walking.

JEDNODÍLNÉ HOLE VÁM DOPORUČÍ KAŽDÝ, KDO SE JEN TROŠKU SEVERSKOU CHŮZÍ – NORDIC WALKING ZABÝVÁ ČI HO OPRAVDU PROVOZUJE PRAVIDELNĚ.

 

Pro volbu správného modelu hole

Odpíchneme se od výšky hole a tím i Vaší postavy.  Vaše tělesná váha hraje roli tzn.  čím urostlejší jedinec, tím pevnější hole je třeba (bude pro Vás vhodnější hole s vyšším obsahem karbonu (uhlíku) s vysokou pevností, aby vás hole unesla a dávala pevný odraz):

Pozor! Existují různé druhy uhlíkových vláken a není možné srovnání v procentech obsahu karbonu v těle hole (carbon % in shaft) pokud jde o různě kvalitní vlákna (příklad z naší praxe: byla nám  prezentována „70% carbonová hůl“ , ale při srovnání jsme zjistili, že je pružnější než naše hole s 45% HS karbonu!). Je dobré o tom vědět.

Volba spravné velikosti poutka holí START

Všeobecně jsou velikosti poutka (S, M, L) standartně navolena podle výšky hole:

  • 100, 105, 110 cm – S
  • 115, 120, 125 cm – M
  • 130, 135cm – L

Pokud jsi neste jisti a chtěli byste si ověřit jak je to u vás, tak si změřte (nejlépe krejčovským metrem) obvod dlaně (pozor, bez palce!):

  • do 20cm – S
  • 21 – 24cm – M
  • 25cm a více – L

( www.nordicsports.cz/severska-chuze/hole-a-vybaveni/ )

**************************************************************************************************************************************************************************

NORDIC WALKING

Historie

Nordic walking vyslovujeme [nordyk volking], v doslovném překladu severská chůze, pochází ze skandinávských zemí, přesněji z Finska. Vznik tohoto sportu je spojený s datem 5. ledna 1988, kdy se měl konat v Helsinkách závod na běžkách. Z důvodu nedostatku sněhu, museli organizátoři vymyslet jiné řešení. Tak vyrazili závodníci na trať pěšky, pouze s hůlkami. Z počátku sloužil nordic walking  především jako letní trénink běžkařů. Tento sport totiž využívá podobných pohybů jako u běžeckého lyžování a procvičuje tím svalové partie, které jsou pro běh na lyžích nezbytné. Jako samostatnou sportovní disciplínu začali nordic walking provozovat Finové na přelomu 80. a 90. let minulého století. Poté se sport rozšířil po celé Skandinávii a pak i do střední i jižní Evropy. Také v USA si severská chůze získala své příznivce. První zmínky o nordic walkingu ve Spojených státech jsou z roku 1992, pod názvem „pole walking“. V současné době tento sport získává už i v České republice na stále větší popularitě. Jakmile se někdo rozhodne jej vyzkoušet, stane se mu nordic walking příjemným a užitečným společníkem.

Základem tohoto sportu je chůze se speciálními holemi. Ta však musí být prováděna správně, abychom svému tělu nezpůsobili více škody než užitku.
 

Co k Nordic Walkingu potřebujete

  • speciální hole určené pro nordic walking. Ideální délka holí se zjistí tak, že vynásobíte výšku postavy číslem 0,68 (např. 170cm x 0,68 = 115cm dlouhé hole). Jednoduše řečeno, abyste při opření hole o zem, svírali v lokti pravý úhel. Hole mohou být buď teleskopické (výškově nastavitelné) nebo pevné. Madlo je obdobné jako na holích běžkových a je vybaveno poutkem, které Vám umožní se o hůl lépe zapřít nebo naopak  hůl odhodit, aniž by Vám vypadla z ruky. Na konci hůlky je hrot - vhodný do terénu, který je chráněn odnímatelnou gumovou botičkou, jenž se využívá na asfalt.
     

Co k Nordic Walkingu doporučujeme

  • pohodlné oblečení, nejlépe z funkčního materiálu, jenž dobře odvádí pot, rychle schne a je příjemný na tělo

  • nízké boty, které Vás nikde netlačí a dobře sedí na patě. Tak jako pro každý sport i pro Nordic Walking je navržena speciální obuv, která se liší od ostatních zkosenou patou podrážky, která tímto umožní lepší stabilitu při kroku. Úplně však postačí jakákoli obuv s dobře odpruženou podrážkou např. běžecká obuv do terénu nebo trekingové boty určené pro lehkou turistiku - nemají tak tvrdou podrážku.
     

PŘÍNOSY NORDIC WALKINGU

  • aktivní zapojení a posílení  90% svalů celého těla

  • zlepšení pohyblivosti páteře, jenž vede k uvolnění napětí krčních, ramenních a mezilopatkových svalů

  • přispívá ke správnému držení těla

  • ulevuje zádovým problémům

  • možnost regulovat zátěž horní a dolní poloviny těla

  • posílení srdce, oběhového systému a dýchacího ústrojí

  • zlepšení koordinace pohybů

  • zlepšení metabolismu

  • díky holím menší zátěž na klouby a lepší stabilita

  • dobrá volba při onemocnění osteoporózou (= řídnutí kostí) nebo artrózou (= zánik chrupavky)

  • redukce nadváhy

  • doporučuje se při rehabilitacích u řady onemocnění pohybového systému nebo poúrazových stavů, po operaci srdce aj.

 

Nordic Walking - jsou nezbytné speciální hole?

Jednoznačně ano! Zde jsou důvody proč tomu tak je a co vše musí hole na nordic walking splňovat.

1. Nordic walkingové nebo trekingové?

V prvé řadě si musíme vysvětlit rozdíl mezi holemi na nordic walking a treking. Spousta lidí se domnívá, že se jedná o hole stejné, jen s jiným názvem. To je největší omyl. Velmi často se s tím setkáváme na našich kurzech, kdy k nám klienti přijdou na lekci s holemi na treking.
Základní 3 rozdíly mezi holemi na NW a na treking:
I. Madlo - u holí na nordic walking je stejné jako u holí na běžecké lyžování (štíhlé, dlouhé), kdežto u trekingových holí, je jako u holí na sjezdové lyžování (tvarované na prsty).
II. Poutko -  musí u nordic walkingových holí zajistit, aby madlo zůstalo na stejném místě i v rozevřené dlani, zatímco u trekingových nám hůl z otevřené dlaně svévolně vypadne.
III. Botičky - jsou vždy součástí nordic walkingových holí. Jsou to zkosené gumové krytky a ne zakulacené špuntíky, které jsou určené pro hole trekingové.
 

   

 

2. Pevné nebo teleskopické?

Výhodou pevných holí je, že nemusíte nic nastavovat, nemůže se stát, že by během chůze zajela jedna část do druhé a vzbuzují mnohem větší jistotu. Na druhou stranu si už nikdy nenastavíte hůl podle potřeby (sníh - delší, sportovnější chůze - kratší).
Teleskopické hole bývají nejčastěji dvoudílné (většina výrobců má v sortimentu na výběr jeden, maximálně 2 modely třídílných nordic walkingových holí), dají se složit přibližně na 95 cm a jsou tak skladnější a snáz se přepravují. Můžete je komukoliv zapůjčit. U méně kvalitních holí občas dochází k postupnému zasouvání, nebo nepříjemnému cvakání při dopadu hole na zem.

 

3. Madlo

Vyrábí se z různých materiálů. Každému vyhovuje něco jiného, většině lidí je však nejpříjemnější přírodní korek. Používané materiály jsou plast, guma, neopren, umělý korek, přírodní korek a jejich kombinace. Plast je nejjednodušší na údržbu. Pocitově velmi podobné plastu je madlo ze syntetického korku. Gumové a neoprenové nekloužou v dlani. Přírodní korek slučuje všechny plusy ostatních. Velmi ale záleží na tom, v jaké kvalitě je každý materiál vyroben. I přírodní korek může být takový, že se dříve nebo později odlepí, nebo odrolí. Nekvalitní guma se také vydrolí a setkali jsme se i s takovou, která se lepila na ruce (u holí za 1600,- Kč!).
Na obrázcích je madlo z přírodního korku na úplně nových holích za 890,- Kč. Je zde vidět, že spoje k sobě nepřiléhají a jsou zde poněkud větší póry. Netroufám si odhadnout, jak dlouho takové madlo vydrží.

   

 

4. Poutko

Jak už je psáno výše, na NW holích nesmí být takové poutko, jaké bývá u trekingových holí nebo u holí na sjezdové lyžování. To znamená obyčejná smyčka, viz. obr. č. 2. Ideální poutko je takové, které má extra otvor i na palec (obr. č. 5). Horší varianta je poutko, které je pouze kolem zápěstí (obr. č. 6). U takového poutka je třeba si dát pozor, aby nebylo špatně připevněné. Setkali jsme se se spoustou renomovaných značek, u kterých jsou poutka naopak. S takto nesprávně nasazeným poutkem nelze užít správnou techniku.

https://www.chodec.com/Nordic-Walking-about.htm