Na útěku - Městské divadlo Železný Brod, DS Hamlet

30.05.2014 23:16

V pátek 30.5.2014, po dvou úspěšně zvládnutých zkouškách na UHK, jsem se vypravila do divadla v Železném Brodě.

Pierre Palmade a Christophe Duthuron: Na útěku

Komedie o náhodném setkání dvou obyčejných žen, vydávajících se na cestu za svobodou a dobrodružstvím. Jedné noci se na krajici při pokusu o stopování setkají dvě ženy. Jedna utíká z domova důchodců, druhá z domava.

Hrají: Zdislava Bohuslavová (členka DS Hamlet Železný Brod) a Jana Hejret Vojtková (herečka DFXŠ Liberec)

Hra se uskutečnila v rámci projektu Profesionálové hrají s ochotníky.

Představení je prvním počinem nového divadelního studia v Železném Brodě, které založila Zdislava Bohuslavová teprve v březnu letošního roku. Divadlo malých forem nastartovalo svou činnost projektem nazvaným Profesionálové hrají s ochotníky. První inscenací projektu je právě hra od Pierra Palmade a Christophera Duthurona Na útěku. V roli Margot se představí Jana Hejret Vojtková, členka činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci a v roli Claude uvidíte Zdislavu Bohuslavovou, vedoucí Studia Hamlet; o světla a zvuk se stará Pavel Hejret, vedoucí osvětlovač libereckého divadla.

Představení přijel z Činoherního klubu v Praze podpořit i patron nově vzniklého spolku, herec Otmar Bracuzský (kdysi kolega Zdislavy Bohuslavové v Horáckém divadle v Jihlavě).

Brancúzské
Otmara Brancúzského.
na které přijede i novopečený patron studia, herec Činoherního klubu v Praze Otmar Brancúzsky. - See more at: https://www.amaterskascena.cz/cl-uz-je-to-tady-studio-hamlet-zelezny-brod-zacina-140529093101#sthash.DXRUystR.dpuf
na které přijede i novopečený patron studia, herec Činoherního klubu v Praze Otmar Brancúzsky. - See more at: https://www.amaterskascena.cz/cl-uz-je-to-tady-studio-hamlet-zelezny-brod-zacina-140529093101#sthash.DXRUystR.dpuf

 

Nový divadelní spolek v Železném Brodě

Autor: Zdislava Bohuslavová/mis

Snímek ze zkoušky inscenace Na útěku

Snímek ze zkoušky inscenace Na útěku
Foto Iva Chaloupková.

ŽELEZNÝ BROD: V divadelním souboru Tyl Železný Brod došlo k několika změnám. Novou předsedkyní spolku byla zvolena paní Helena Mališová.

Bývalá předsedkyně Zdislava Bohuslavová zakládá divadelní studio malých forem s názvem Studio Hamlet.

Náplní studia je především spolupráce se Svazem českých divadelních ochotníků, což je vlastně obdoba herecké asociace pro amatéry. SČDO se zabývá pořádáním přehlídek, seminářů a vzdělávacích kurzů pro ochotníky s jediným cílem: aby se hrálo dobré amatérské divadlo. Studio Hamlet bude nadále spolupracovat nejen se členy domácího souboru, ale také se členy souborů sousedních, a to jak amatérských, tak profesionálních.

Prvním počinem Studia je projekt nazvaný Profesionálové hrají s ochotníky, který byl finančně podpořen Městem Železný Brod. Pilotní inscenací tohoto projektu je hra od Pierra Palmade a Christophera Duthurona Na útěku, kde se jako host představí členka činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci paní Jana Hejret Vojtková. Na tuto doslova nezdolnou, energií nabitou komedii o náhodném setkání dvou obyčejných žen, vydávajících se na cestu za dobrodružstvím a životem prožitým naplno, se mohou diváci těšit již v květnu.

Studio Hamlet v letošním roce organizuje Divadelní noc v Železném Brodě, projekt Ochotníci hrají s profesionály, plánují se scénická čtení, večery poezie, na podzim uvede Studio Hamlet premiéru hry Commedia finita od Viktorie Hradské; v příštím roce bude pod patronací Studia Hamlet probíhat soutěž monologů a dialogů Pohárek SČDO za Jizerskou oblast a únorová přehlídka amatérského divadla Brodská pavučina.

Dveře Studia Hamlet jsou otevřeny všem, kteří mají rádi divadlo, ať chtějí hrát, nebo se zapojit do divadelní činnosti jiným způsobem. Členové Studia Hamlet se scházejí každý pátek v 15 hodin v městském divadle v Železném Brodě.

(www.mistnikultura.cz/novy-divadelni-spolek-v-zeleznem-brode )

V sobotu 31. ledna 2015 jsem viděla další dvě hry v podání DS Hamlet:

 

*************************************************************************************************************************************************************************************

Tuto hru hrály v Divadle Ungelt Zlata Aadamovská s Janou Štěpánkovou

www.i-divadlo.cz/recenze/na-uteku/hra-o-ceste-ktera-je-sama-sobe-cilem

 

www.lidovky.cz/zlata-adamovska-spolu-s-janou-stepankovou-jsou-na-uteku-pkc-/kultura.aspx?c=A091128_162005_ln_kultura_mev

program zde

Na uteku_program.pdf (3341298)

ukázka zde

www.youtube.com/watch?v=Wq928qjTQ9E