Muži v offsidu - Městské divadlo Mladá Boleslav

29.11.2013 23:59

Karel Poláček, Martin Vačkář, Ondřej Havelka - MUŽI V OFFSIDU

V pátek před první adventní nedělí roku 2013 jsem se vypravila se zájezdem do divadla v Mladé Boleslavi na představení Muži v offsidu. Inscenace podle románu Karla Poláčka v režii Martina Vačkáře a Ondřeje Havelky je v mladoboleslavském divadle uváděna již od roku 2007.

Abych dohnala nedostatky ve vzdělání, před zájezdem jsem si poslouchala rozhlasovou dramatizaci románu Muži v offsidu (čtení na pokračování) ve skvělém podání Vlastmila Brodského.

Citace z programu k divadelnímu představení: "Český fotbal začal sílit se vznikem republiky a počátek 30. let dvacátého století zastihuje republiku ČSR zachvácenou fanděním. Náboženské třenice ustaly, protože plálo sektářství klubové. Spisovatel Karel Poláček vykreslil stav českého fotbalu a diváctva z počátku třicátých let neobyčejně barevně, neboť v románu Muži v offsidu zachytil nejen stadion, ale i jeho centrální roli v životě města.

Díky Poláčkovi se také zachoval tehdejší šťavnatý slovník nadávek hráčům, kterým se nedaří, nebo jim nepřeje štěstí, např. hasiči, hadrníci, financové, zdrápanci. Díky Poláčkovi tedy víme, že český fotbalový duch změn nedoznal: obzvlášť zvyk proklínat a zatracovat naše hochy, kdykoli se jim nedaří, je věčně zelená linie českého fanouška i novináře".

Svéráznou atmosféru kolem fotbalových hřišť líčí Poláček prostřednictvím komického příběhu dvou nadšených žižkovských fanoušků, krejčího Emanuela Habáska a jeho nezvedeného syna Emana, a dalšího velkého obdivovatele fotbalového sportu, židovského obchodníka s oděvy Richarda Načeradce a celé jeho rozvětvené rodiny.

 

Osoby a obsazení:

Načeradec                     Martin Učík
Hedvika Načeradcová      Martin Zbrožek
Habásko                        Petr Bucháček
Emilka Šefelínová           Rozálie Havelková -
(jako mimořádný záskok na poslední chvíli za nemocnou Petru Nakládalovou)
Vdova Ouholičková         Eva Reiterová
Pan Šefelín                    Martin Hrubý
Paní Šefelínová              Karolina Frydecká
Eman Habásko              Vojtěch Havelka
Pan Sádlo                     Miroslav Babuský
Sudí                             Petr Halíček
Klavírista                       Jakub Šafr

 

Zcela vlevo: Petr Halíček, zcela vpravo: Miroslav Babuský

Martin Zbrožek, Petr Halíček, Miroslav Babuský

Petr Bucháček

Eva Reiterová, Martin Zbrožek, Vojtěch Havelka, sedící Jakub Šafr

Karolina Frydecká, Petr Halíček, Martin Hrubý


Při příchodu do divadla divák zaregistroval podobně příjemné uvítání, jako přiminulé návštěvě - ve foyer herci hráli staropražské písničky.

Postavu Emilky hraje Petra Nakládalová. Kvůli angíně však v den naší návštěvy divadla nemohla vystupovat. Její roli proto mimořádně hrála dcera Ondřeje Havelky, Rozálie, která se o svém záskoku dověděla ten den ráno.

Ondřej Havelka s dcerou Rozálií Havelkovou

Inscenace Muži v Offsidu se v mladoboleslavském divadle hraje již od roku 2007. Původně v ní účinkoval Ota Jirák jako pan Načeradec, od poloviny roku 2009 roli převzal herec Martin Učík.

Martin Učík

 

Zde jsou dva odkazy na Youtube na ukázky ze hry Muži v offsidu v mladoboleslavském divadle (v roli Emilky účinkuje Petra Nakládalová)

píseň Kdyby to tak bylo možný:    www.youtube.com/watch?v=ZmspDG1lXx0

základy fotbalu:   www.youtube.com/watch?v=fgJshtAk2Fo

představení mb divadla na zájezdu ve Žďáru nad Sázavou:    www.youtube.com/watch?v=S4dTQJ8__5o