Listopad - Divadlo F.X.Šaldy Liberec

19.09.2013 23:11

OBSAZENÍ:

Charles Smith, muž v obleku MARTIN POLÁCH
Archer Brown, muž v obleku MARTIN STRÁNSKÝ
Obchodní zástupce Národního svazu chovatelů krocanů a výrobců vedlejších produktů z krocana VÁCLAV HELŠUS
Clarice Bernsteinová, lesba JANA HEJRET VOJTKOVÁ
Dwight Grackle, indián TOMÁŠ IMPSEIL

 

Listopad se odehrává během jednoho dne a noci v pracovně amerického prezidenta. Je těsně před volbami a preference prvního muže velmoci Charlese Smitha "jsou nižší než Gándhího cholesterol". Tak je vztekle definuje zástupce Národního svazu chovatelů krocanů, jemuž prezident stále stupňuje cenu za tradiční rituál svátku díkůvzdání - takzvané omilostnění krocana.

Smithův poradce Archer Brown rutinně hasí požáry a suše nazývá věci pravými jmény: "Všichni tě nesnáší a ty nemáš prachy. Vrať se domů," doporučuje nadřízenému.

Poradkyně Bernsteinová, specialistka na psaní projevů, je Židovka, lesba a právě adoptovala holčičku v Číně. Strašně tam nastydla, což v mistrovsky vystavěné komediální zápletce hraje klíčovou roli.

Režisérem je Martin Glaser, mnohokrát oceněný dlouholetý šéf činohry Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Těsně po ukončení svých studií na DAMU vytvořil v Liberci v roce 1998 úspěšnou inscenaci Shakespearovy komedie Jak se vám líbí.

 

LIBEREC | Listopad - premiéra

 

David Mamet: Listopad

Každá moc korumpuje a absolutní moc absolutně – tak zní slavný výrok. Řekněme ještě toto: Každá moc oblbuje a absolutní moc oblbuje absolutně. Americký prezident nemá moc absolutní, přesto bývá vzýván jako nejmocnější muž planety a jeho rozhodnutí ovlivňují životy nás všech, ať už chceme nebo nechceme, ale také ať už chce nebo nechce i on sám.

David Mamet, úspěšný autor scénářů známých akčních thrillerů- například Pravidla boje, hororů (Hanibal), filmů o špíně v politice (Vrtěti psem), za což dostal Zlatý globus a Oskara, Ronina, Poslední loupeže a spousty dalších filmů, k nimž rovněž psal scénáře, režíroval je, popř. obojí a které znají diváci celého světa včetně českých, tento slavný scénárista ještě před svou filmovou kariérou začal jako dramatik. I jeho temná dramata ze 70. a 80. let století minulého byla oceněna jak diváky, tak kritikou.
 
Ale jeho Listopad, který uvedeme poprvé v premiéře 13. září, není ani horor, ani akční filmový thriller, ani temné drama, ale řízná, nespoutaná a rozkošně nekorektní komedie, jejímž hlavním hrdinou je americký prezident, snad nějaký nedávný americký prezident, který se chystá ke svému znovuzvolení, ale jeho naděje vypadají naprosto zoufale. „Vaše preference, pane prezidente, jsou nižší než Ghándího cholesterol“, sdělí mu jedna z postav. Přesto se onen“ muž v obleku jménem Smith“ snaží alespoň důstojně odejít. Kdosi napsal, že je to takové „odcházení po americku“. Ale to není úplně přesné.

V zákulisí Bíleho domu nacházíme odhodlaného bojovníka v beznadějné situaci, příjemně jednoduchého, až mrazí, agilně čelícího, jak se dnes říká „výzvám“ a krachu. Má kolem sebe pár jiných lidí, ale neodchází nostalgicky jako ti vzdělaní Evropané, odchází bojujíc a bezelstně vyjevujíc své nečekané názory, které z tak vlivných úst vyvolávají skutečná leknutí. Takže je to komedie na plné pecky s lehkým (a příjemným) mrazením v zádech. A pro nás v některých momentech tragicky aktuální.

Kromě toho se ještě pozastavíte nad spojitostí mezi krocanem a prezidentem USA, nad rolí první dámy tamtéž, vyleká vás historie Otců poutníků, šokuje vás jedna lesba a zděsí vás možnost, že takhle to opravdu chodí. Ale nic na to nedejte, bavte se dobře, protože to všechno je jenom divadlo a v něm crazzy commedy jak se patří. V režii Martina Glasera uvidíte v hlavní roli Martina Polácha, v tajemnickém pak Martina Stránského, jako autorku projevů Janu Hejret Vojtkovou a v dalších dvou těžko popsatelných rolích Václava Helšuse a Tomáše Impseila.

Nebojácnému publiku je zábava zaručena. Bojácnému s doprovodem rovněž. Tedy vzhůru do Šaldova divadla počínaje již 13. zářím.