Lidi - Divadlo F. X. Šaldy, Liberec

15.01.2015 23:04

První divadlo v roce 2015 a moje první představení shlédnuté na vlastní abonentku, kterou jsem si po mnoha letech náhradničení konečně pořídila! :-)

Alan Bennett - Lidi

Pravá anglická komedie nejen pro Angličany. Tak by se dala ve zkratce charakterizovat satirická hra Alana Bennetta Lidi, jejíž české verzi jako první vdechlo život liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Děj se točí kolem tří sester a jejich rodinného sídla, které skrývá řadu tajemství, pamětihodností a především konzervuje již neexistující „starou dobrou Anglii“. Sestry nemají na budoucnost domu stejný názor a na blízku číhají krkavčí spekulanti, kterým nahrává i to, že kvůli vysoké dědické dani je ve hře i nevýhodný prodej. Komedie, v níž dojde i na lechtivé scény z natáčení filmů pro dospělé, je skvělou hereckou příležitostí pro zralé herečky.

Lohniská, Tlalka, Prýmková

Tallerová, Prýmková

Markéta Tallerová mě v této hře překvapila dokonalou proměnou. Jindy nesmírně ženská, elegantní, ztepilá, zde se pomocí bílé paruky a úzkého kalhotového kostýmu pánského střihu představila jako stará dáma. Mistrně to dokreslovala i gesty a pohyby těla, například při usedání či vstávání ze židle by jí člověk věřil sedm křížků na krku (které ovšem zdaleka nemá).

 

Osoby a obsazení:

Dorothy Stacpoolová

MICHAELA LOHNISKÁ

June Stacpoolová

MARKÉTA TALLEROVÁ

Iris

ŠTĚPÁNKA PRÝMKOVÁ

Bevan

JAROMÍR TLALKA

Pan Theodore

LADISLAV DUŠEK

Bruce, grip

JAKUB ALBRECHT

Louise, kostymérka

JANA STRÁNSKÁ

Nigel, asistent režie

JOSEF JELÍNEK

Les, kameraman

PŘEMYSL HOUŠKA

Colin, herec

MICHAL MALÉŘ

Brit, herečka

BARBORA MOTTLOVÁ

Ralph Lumsden

MARTIN STRÁNSKÝ

Biskup

MILAN HODNÝ

Děj začíná ve starém domě, kde žijí dvě lehce podivínské staré dámy, lady Dorothy (Michaela Lohniská) se svou společnicí Iris (Štěpánka Prýmková). Dům chátrá a chybějí peníze na jeho údržbu. Dámy jednají o možnosti vydražit některé z nepřeberného množství starožitných předmětů, které se v domě nacházejí, případně prodat celý dům tajuplné organizaci (Koncernu), která by je nechala bydlet v zahradním domku, zřídila by jim koupelnu s teplou vodou, a kompletní nemovitost by z nehostinného jižního Yorkshiru přestěhovala třeba do Dorsetu. Zástupcem tohoto Koncernu je pan Bevan, muž v kabátě z velbloudí srsti (Jaromír Tlalka). Postupně však vyjde najevo, že Dorothina sestra June má s domem zcela jiné plány - chce ho věnovat Národnímu Památkovému fondu. June (Markéta Tallerová) je kněz, dokonce církevní činovník, a Dorothy ani Iris ji nemají právě v lásce. June přichází do domu na návštěvu spolu se zástupcem Fondu panem Ralphem Lumsdenem, kterého hraje Martin Stránský. Pan Lumsden je nadšen především unikátní sbírkou plných nočníků v bývalém kulečníkovém sále.  Celé první dějství je ryze konverzačního charakteru, akční momenty chybí, děj zpestřují jen nepatrné humorné detaily, jako například to, s jakou chutí June pojídá křupky z misky na servírovacím stolku - netušíc, že jde o granule pro kočky. 

Ve druhém dějství přichází do děje filmový režisér pan Theodore v podání stále neodolatelného Ladislava Duška. V dobách, kdy Dorothy pracovala jako modelka, prožila s Theodorem krátký románek. On se zde nyní objevil, aby v interiéru domu mohl natočit scény pro svůj film. Dámy ovšem netuší, že se jedná o film pornografický. Dorothy dostane ve filmu roli dámy, která uvede hlavního hrdinu na scénu - k posteli s nebesy, kde čeká herečka Brit, původem z Litvy. Scéna z průběhu natáčení je zdrojem několika peprných momentů. Samozřejmě v nejlepším vejde do místnosti nejstarší sestra June v doprovodu biskupa. V závěru hry vyjde najevo, že Iris je nevlastní sestrou Dorothy a June. Tajuplný Koncern nakonec o koupi domu ztratí zájem a jedinou možností zůstává Národní památkový fond. Z domu se tak stává jakýsi skanzen, kde jeho obyvatelky hrají role živých exponátů.

Mottlová, Jelínek, Maléř, Dušek

Lohniská, Dušek

Hra je velmi mladá, spisovatel ji napsal v roce 2012 a v Anglii po své premiéře vzbudila poměrně rozruch. "Komedie vznikla v roce 2012 a uvedlo ji britské Národní divadlo. V roce 2013 bylo představení National theatre vysíláno v přímém přenosu do kin po celém světě včetně Prahy. Na jevišti ji ale jako první uvedeme my," uvedl mluvčí divadla Jakub Kabeš.

Lidi přinášejí zajímavý pohled na zachovávání památek. Je to hra o stáří lidí i budov. Přináší všechny možné pohledy. Jak zachovat kontinuitu dějin, minulosti… Zároveň je to podané na osudu tří starých sester," popsal režisér Petr Palouš, kterého hra uchvátila na první přečtení.

Zápletka komedie je jednoduchá a není nijak veselá. Tři staré dámy žijí ve starobylém domě. Mají dlouhý rodokmen a jejich rodina byla bohatá, ale ony již nemají ani na základní opravy skvostného sídla, doslova ani na teplou vodu. Navíc dům stojí na pokraji starého vytěženého povrchového dolu. Jak se tak pokoušejí smutnou situaci řešit, dostanou se mezi dva případné uchazeče o sídlo. Jedním je Národní (památkový) fond, úctyhodná státní instituce, druhým jakýsi tajemný Koncern. K tomu dámám náhoda přihraje filmový štáb, který za pronájem domu k natáčení slíbí peníze.

Z nepříjemné a smutné situace se vcelku rychle stane komedie. „Jde o velice jemnou komedii, která sice není k popukání, jako například naše nejúspěšnější Rodina je základ státu, ale komedie to je. Je to jemná, konverzační, anglická komedie s lehkým nadhledem a s humorem, který je vlastní anglickým autorům," dodal režisér.

Bennet patří k nejuznávanějším britským dramatickým umělcům. Mezi jeho nejslavnější díla patří Šílenství Jiřího III., komedie o králi, který se koncem 18. století na čas zbláznil. Úspěšnou hru Bennet přepsal i do filmového scénáře a pod stejným názvem získala v roce 1995 jednoho Oskara. Jednu Bennetovu hru už liberecké divadlo v minulosti uvedlo, v Malém divadle se před 16 lety hrála komedie Kafkovo brko, v níž brání Franze Kafku proti šílenství jeho obdivovatelů.

Stejně jako v roce 1998 i tentokrát se u Bennetovy hry režisérské taktovky ujal Pavel Palouš. Komedii do češtiny přeložil Jiří Joska.

www.blesk.cz/clanek/live-kultura/285391/liberecke-divadlo-chysta-ceskou-premieru-komedie-lidi.html

https://liberecky.denik.cz/kultura_region/komedie-lidi-vypravi-o-stari-lidi-i-pamatek-20141114.html

Lohniská, Prýmková, Tlalka

Tallerová, Stránský, Lohniská

 

Všechny fotografie pocházejí z webových stránek divadla