Jo Nesbø - Nemesis

14.06.2013 14:39

NESBØ, Jo. Nemesis. Vyd. 1. Překlad Kateřina Krištůfková. Zlín: Kniha Zlin, 2011, 495 s. Fleet, sv. 19. ISBN 978-808-7497-012.

 

Jo Nesbø

(čti: ju nesbé, nar. 29. března 1960, Oslo) je současný norský spisovatel a hudebník.  V mládí byl úspěšným prvoligovým fotbalistou, když si ale poranil šlachy, se sportem skončil. Vystudoval ekonomii a stal se z něj úspěšný finanční analytik a makléř, pracoval jako novinář, spolu bratrem založil a hrál v populární kapele Di Derre. Kromě detektivek je Nesbø autorem humoristických knih pro děti. Začal je psát, když se mu narodila dcera a jejich hlavním hrdinou je doktor Proktor. Doktor Proktors prompepulver – Prdicí prášek doktora Proktora, 2007, Doktor Proktors tidsbadekar – Doktor Proktor a vana času, 2008, Doktor Proktor og verdens undergang, kanskje – Doktor Proktor a zánik světa, možná, 2010.

Nesbøho knihy byly přeloženy do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa. Jen v Norsku se jich doposud prodalo víc jak jeden a půl milionu. 

Detektivky Jo Nesbøho patří k tomu nejlepšímu, co v současnosti tolik populární severská krimi nabízí. Jeho romány jsou temné, zápletky bohatě a nápaditě konstruované, napětí vzrůstá od první stránky a do té poslední nepolevuje.

Jeho literární kariéru odstartoval kriminální román Flaggermusmannen (Netopýří muž) z roku 1997. Jde o první detektivku, v níž vystupuje osobitý kriminalista Harry Hole.

Harry Hole

(čti: hary hůle) Svérázného detektiva z tvrdé školy, tak trochu asociála Harryho Holea si většina čtenářů hned oblíbí. Není mu totiž cizí ironický nadhled, jeho životního outsiderovství je nám sympatické a zlidšťuje jeho kriminalistickou genialitu.

Kniha zaznamenala okamžitý úspěch a svému autorovi vynesla cenu Rivertonprisen, kterou uděluje Klub Riverton za nejlepší literární nebo dramatické počiny s kriminální tematikou. Dále obdržel cenu Glasnøkkelen, Skleněný klíč, skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román.

Knihy, kde je hlavní hrdina detektiv Harry Hole:

    1997 – Flaggermusmannen: Netopýr, česky únor 2013, Kniha Zlín, překlad Kateřina Krištůfková
                                            (předtím vyšlo česky jako: Netopýří muž, 2008, Moba, překlad Štěpánka Horáková)
    1998 – Kakerlakkene: Švábi, česky květen 2013, Kniha Zlín, překlad Kateřina Krištůfková
    2000 – Rødstrupe: Červenka nese smrt, 2005, Moba, překlad Marek Pavka (z němčiny)
    2002 – Sorgenfri: Nemesis, vyšlo v dubnu 2011 v nakladatelství Kniha Zlín, překlad Kateřina Krištůfková
    2003 – Marekors: Pentagram, 2011, Kniha Zlín, překlad Kateřina Krištůfková
    2005 – Frelseren: Spasitel, 2012, Kniha Zlín, překlad Kateřina Krištůfková
    2007 – Snømannen: Sněhulák, 2012, Kniha Zlín, překlad Kateřina Krištůfková
    2009 – Panserhjerte: Levhart, česky listopad 2013 (na Ondřeje), Kniha Zlín, překlad Kateřina Krištůfková
    2011 – Gjenferd: Přízrak, česky až 2014, Kniha Zlín, překlad Kateřina Krištůfková
    2013 - Policie česky 2015, Kniha Zlín, překlad Kateřina Krištůfková

***

Norský spisovatel Jo Nesbø vstoupil letos na český knižní trh hned s dvojnásobným handicapem. První dvě knihy z jeho zatím osmidílné série s kriminalistou Harrym Holem u nás dříve vyšly v nepovedených překladech, které způsobily, že o romány zavadili jen zarputilí příznivci odfláklé edice „Severská krimi“ nakladatelství Moba. Když se konečně našel nakladatel, který se rozhodl představit jednoho z nejlepších současných severských detektivkářů v přiléhavém kabátu, stalo se tak až poté, co český prostor zválcovalo Larssonovo Milénium. Není proto divu, že Nemesis, čtvrtý román z Nesbøho série, má na přebalu pásku reprodukující výkřiky britských recenzentů: „Nový Stieg Larsson! …ale lepší…“
V poslední době se larssonovskou nálepkou poněkud plýtvá. Paralelně dostal tento přístavek od svého nakladatele například také švédský autor (respektive autorská dvojice) Lars Kepler. Přitom srovnávat Nesbøho a Larssona je podobné jako srovnávat Tolkiena s Rowlingovou. Oba jsou to Skandinávci (Angličané) a oba píší návykové detektivky (fantasy romány). Tím ovšem podobnost končí. Zatímco Stieg Larsson je autorem kriminálního thrilleru se společenským přesahem, což je žánrově poměrně nová záležitost, Nesbø je plnokrevným pokračovatelem chandlerovské tradice. Jeho romány jsou temné, zápletky komplikované, napětí z nich odkapává a notorického pijana a asociála Harryho Holea si čtenáři (a především čtenářky inklinující k těmto inteligentním machistickým prevítům typu Indiana Jonese) hned oblíbí.

( www.iliteratura.cz/Clanek/28225/nesb248-jo-nemesis )

Samozřejmě mě zaujala výše citovaná zmínka o kvalitě překladu. Zjistila jsem toto: jako první vyšla kniha Červenka nese smrt (Moba, 2005, překlad Štěpánka Horáková), dále pak Netopýří muž (Moba, 2008), překlad Marek Pavka (z němčiny)).

Od té doby Nesbøovy knihy exkluzivně vycházejí v nakladatelství Kniha Zlín, všechny v překladu Kateřiny Krištůfkové.

( Zdroj: www.severskedetektivky.cz/hledej.php?rstext=Nesbo )

Nemesis

Nemesis sledujeme dvě hlavní dějové linie. V první luští Harry a jeho nová kolegyně Beáta nezvyklý případ bankovní loupeže, ve druhé jde o vraždu Harryho bývalé milenky, která je ve skutečnosti důmyslnou pastí hned na několik mužů. Jako spodní proud je tu přítomná ještě linie nelegálního obchodu se zbraněmi, do nějž je zapleten Harryho kolega Tom Waaler, svalovec s krokodýlím úsměvem. Tato linie prostupuje i předchozí a následující díl série a skončí pro hnusáka Waalera více než špatně. A nakonec je tu pochopitelně hrdinův osobní život, který je komplikovaný jako Harry sám.

Kulisami tohoto románu je norské hlavní město. Tato ve srovnání s Kodaní nebo se Stockholmem poměrně bezpečná provinční díra se v Nesbøho knihách mění v temné místo s nezaměnitelným geniem loci, kde se to hemží zloduchy všeho typu jako někde v Jižní Africe. Také proto nás přesun do brazilského ráje nájemných vrahů, do města s paradoxním názvem Porto Seguro (Bezpečný přístav), ke kterému dojde zhruba v polovině románu, příliš nešokuje.

Nesbø nedává čtenáři vydechnout. Linie se proplétají a vždycky, když už to vypadá, že se alespoň na jednom konci blíží rozuzlení, se ukáže, že stopa byla falešná. Přes tuto možná trochu zbytečnou spletitost si román uchovává rovnoměrné, lehce sledovatelné tempo. Hrdinův ironický nadhled, neustále nabourávaný obavami z vlastních démonů, dodává knize jakousi zvlněnou atmosféru – někdy s Harrym relaxujeme a tiše se bavíme nad pitomostí světa, místy trneme, aby si to ten chlapec, proboha, zase nezvoral. Když servírka od Schrøderů komentuje v kuchyni Harryho nečekanou žádost o pivo slovy: „Není to můj život. Je to jeho život. Pitomec jeden,“ má čtenář podobný pocit, jako když si domácí vstřelí gól do vlastní branky.

V červnu vychází v Norsku již devátý díl série s Harrym Holem. Jeho název zní Přízrak, a jak autor prozradil, Harryho osobní život v něm hraje zásadnější roli než v předchozích knihách. Obviněna z vraždy v něm bude totiž osoba Harrymu velmi blízká. Jen málokdy máme u nás šanci sledovat vývoj ještě neuzavřené série. Nezbývá než doufat, že nový český nakladatel zakoupí i tento román. Zatím se můžeme těšit na pátý díl s titulem Pentagram, jehož české vydání je avizované na říjen 2011.

( www.iliteratura.cz/Clanek/28225/nesb248-jo-nemesis )

4. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Začal podzim. V jedné bankovní pobočce v centru Osla dostává vedoucí pětadvacet vteřin na to, aby otevřel bankomat, vybral z něj peníze a naházel je do připravené kabely. Limit o šest vteřin překročí. Bankovní lupič ukáže do bezpečnostní kamery šest prstů, zastřelí jednu ze zaměstnankyň a beze stopy se vytratí. Případ dostává na starost Harry Hole, jeden z nejlepších kriminalistů osloské policie, ale zároveň velmi svérázný chlapík, osamělý vlk s neuspořádaným osobním životem a alkoholik, kterému dělá problémy podvolit se jakékoli autoritě. Při vyšetřování mu sekunduje velmi zdatná policejní posila Beáta Lønnová, dcera známého zastřeleného kriminalisty, která zaujala místo Harryho zavražděné kolegyně Ellen Gjeltenové. Krátce po zahájení vyšetřování je ve svém bytě nalezena Harryho dávná láska Anna Bethsenová. Vše nasvědčuje tomu, že spáchala sebevraždu v ten večer, kdy u ní byl Harry na večeři. Téměř vše. Jenže Harry má naprosté „okno“ a z návštěvy si nic nepamatuje. Co se vlastně v Annině bytě odehrálo? Když vyšetřování uvízne na mrtvém bodě, rozhodne se Harry využít pomoci Raskola, původem rumunského Roma, Annina příbuzného a legendárního bankovního lupiče, který se sám přihlásil policii a nechal se uvěznit. I z vězení však dokáže tahat za potřebné nitky. Harry uzavře s Raskolem dohodu: Raskol mu pomůže najít bankovního lupiče a Harry oplátkou za to odhalí Annina vraha. Kolotoč událostí se rozbíhá. A to podzim teprve začal...

( www.jonesbo.cz/#!nemesis/cu3u )

Z BLOGU: Jo Nesbø – Nemesis: Než jsem se do čtení pustil, věděl jsem, že Nemesis je jedna z těch všeobecně známých a proslulých knih Joa Nesbøho a že se mi tedy bude líbit. A líbila, hodně! Jak si můžete přečíst v anotaci, na začátku je to bankovní loupež, při které dojde k vraždě. Jakoby však jeden případ nestačil, brzy do hry vstupuje také Harryho bývalá přítelkyně a její údajná sebevražda v době, kdy u ní byl Harry na večeři. Ten si však z onoho večera nic nepamatuje. To je slušný začátek, nemyslíte?

Jo Nesbø se v jednom z rozhovorů zmínil, že děj knihy Nemesis vymýšlel skoro rok. A tak není divu, že je to opravdu pecka a já vám ji mohu s klidným svědomím doporučit. Během vyšetřování se navíc stále dotýká také smrti Harryho kolegyně, která byla zavražděna v minulém dílu. Jo Nesbø nechal zodpovědnou osobu na svobodě, a zda i ta bude v Nemesis dopadena, to už si budete muset přečíst sami.

Návaznosti jednotlivých detektivek s Harrym Holem se nemusíte bát, hlavní zápletky s předchozími díly nijak nesouvisejí a zbytek autor natolik opakuje, že vše pochopíte. Podle Nemesis byl nedávno vytvořen také šestidílný rozhlasový seriál, který se momentálně vysílá a můj dojem z něj (poslouchal jsem jej až po přečtení knihy) je skvělý. Přesto – kniha je kniha, popisy situací, prostředí, nálad apod. rozhovory zkrátka nevyjádříte.

Jo Nesbø si velmi vyhrál i s úvodní scénou. Harry Hole v ní sleduje přepadení banky, pozoruje čas, a to odkudsi z povzdálí. Jakmile se přepadení blíží k závěru a jsou slyšet sirény policejních aut, začne opět kdesi zvonit telefon. Po chvíli se Harry ocitá ve svém bytě před videozáznamem z přepadení.

Nemesis přináší dvě dějové linie. Vyšetřuje se vražda zaměstnankyně banky a smrt Anny – Harryho bejvalky. Harry skutečnost, že u ní onoho večera byl, zatají, a tak se později sám stane hlavním podezřelým. A vše do sebe skvěle zapadá, v jistou chvíli není pochyb o tom, že vraždil sám Harry Hole. Zrovna tak se v knize objevuje několik dalších závěrů.

Jo Nesbø nás tedy v Nemesis stihne oklamat hned několikrát, přičemž Harry Hole nám oba případy, tak jak se opravdu staly, odvypráví v posledních kapitolách. Tato kniha je brilantní a já vám ji doporučuji. Jsem si jistý, že si Joa Nesbøa zamilujete tak jako já. A nezapomeňte mi dát vědět, jak se Nemesis líbila vám. :)

( blog.petrloukota.cz/2013/06/09/jo-nesbo-nemesis/ )

Jo Nesbø: Nemesis – nový rozhlasový seriál

 

Šestidílný seriál Nemesis podle detektivky Jo Nesbøho na stanici Český rozhlas Vltava.
Detektiv Harry Hole, kterého stvořil norský spisovatel Jo Nesbø, už patří mezi celebrity ve svém oboru. V příběhu Nemesis, podle které vznikl i stejnojmenný rozhlasový seriál, Harry Hole řeší nezvyklé bankovní přepadení. Ve stejnou chvíli umírá jeho bývalá milenka a on nevěří, že šlo o sebevraždu. Oba případy se začnou prolínat a Hole se musí vypořádat se stíny své minulosti. Na případ, který je pro něj nejdůležitější, tak opět nemá čas.
Jako Harryho Hola uslyšíte Igora Bareše, Oldřicha Kaisera v netradiční roli tajemného zločince, Magdadelenu Borovou, Lenku Vlasákovou a Tatianu Vilhelmovou jako Harryho profesní a životní partnerky, Jana Vondráčka jako policejního byrokrata, Davida Matáska v roli Harryho největšího soka.
I další obsazení je víc než slibné – Ladislav Frej, Matouš Ruml, Oldřich Vlach, Norbert Lichý, Kamil Halbich a další. Původní hudbu složil Marko Ivanovič. Seriál natočil režisér Aleš Vrzák, jehož inscenace získaly ocenění na domácích i zahraničních soutěžích.

( www.rozhlas.cz/vltava/literatura/_zprava/jo-nesb-nemesis--1211763 )