Houbová

23.10.2013 12:42

Nedávno jsem při prohlížení fotek na "rajčeti" narazila na tuto z italského trhu:

(autorka paní Eliška - kerami, https://kerami.rajce.idnes.cz/Benatky/#Caorle_241_kopie.jpg )

Na doplnění uvádím tyto údaje:

PORCINI jsou hříbky (kg/20 Eur),
FINFERLI je liška obecná (kg/15 Eur)
a to nejdražší: OVOLI je muchomůrka císařská (kg/40 Eur) podle wikipedie prý jedna z nejvíce ceněných jedlých hub
https://cs.wikipedia.org/wiki/Muchom%C5%AFrka_c%C3%ADsa%C5%99sk%C3%A1

ještě z Wikipedie:
Císařka je výborná jedlá houba; byla pochoutkou už na dvorech římských císařů a i dnes je vysoce ceněna houbaři v Itálii, Francii a v dalších zemích okolo Středozemního moře. V České republice je ovšem chráněná a nesmí se sbírat.

 

Vzpomněla jsem si přitom na vyprávění, jak je to se sběrem hub v Itálii.

Nevím, jestli to tak je na všech místech, ale konkrétně v regionu Piemonte na severu Itálie nesmí na podzim v lese sbírat houby každý, koho to napadne, jako u nás. Na sbírání hub je potřeba koupit si zvláštní povolení od obecního úřadu, které není právě levné. Většina obyčejných lidí si ho nekupuje, protože nikdy není jisté, že by opravdu nějaké houby našli. Někdo to "riskne" a vypraví se do lesa načerno, jiný si spořádaně houby koupí na tržišti. Příslušné povolení si prý kupují hlavně lidé, kteří si sběrem hub vydělávají - prodávají je pak majitelům stánků na tržnicích. Možná tedy houby zachycené na tomto snímku mají právě tento původ.

Když jsem se ptala lidí ze Sicílie, řekli mi, že u nich to tak není, oni že mohou sbírat houby v lese kdykoliv. (Otázkou zůstává, zda na Sicílii platí jiný zákon, nebo na Sicílii prostě na nutnost vlastnit ono povolení nedbají a nikdo to nekontroluje).