Franz Werfel - Čtyřicet dnů

28.12.2014 19:33

Franz Werfel: Čtyřicet dnů (Die vierzig Tage des Musa Dagh)

 

Nejslavnější autorův román, který zachycuje genocidu během první světové války - snahu Turků vyhladit Armény.
Hlavním hrdinou je Gabriel Bagratjan, Armén žijící v Paříži, který se rozhodne svému synovi ukázat rodnou zemi, ve které se stává vůdcem sedláků v boji proti turecké přesile.

Inspirován svými cestami po východních zemích, napsal Werfel na počátku 30. let historický román Die vierzig Tage des Musa Dagh (česky Čtyřicet dnů) o masových vraždách Arménů Turky v roce 1915 (viz Arménská genocida). Román vyšel v roce 1933. Protože kniha předvídala podobný osud Židů v nadcházející nacistické Evropě, byla v Třetí říši zakázána.

Román pražského rodáka Franze Werfela Čtyřicet dnů vypráví pohnutý příběh o statečném odporu Arménů, kteří v opevnění na Mojžíšově hoře statečně vzdorovali vražedným útokům tureckých nacionalistů. K napsání románu autora inspirovaly hrůzné události z roku 1915. Tehdy v Turecku došlo k vládou řízené cynické genocidě arménské menšiny. 

Dramatik Jan Vedral napsal podle světoznámého románu devítidílný rozhlasový seriál. Český rozhlas vysílá jeho reprízu v době, kdy si připomínáme události vedoucí k prvnímu světovému válečnému konfliktu, který se stal přímou příčinou genocidy. A také v době, kdy diskuse o této genocidě nebyla dosud uzavřena a hlavně nedošlo k přiznání a pokání osnovatelů a viníků. 


Osoby a obsazení: Gabriel, Bagratjan (Alois Švehlík), Julietta, jeho žena (Jana Paulová), Štěpán, jeho syn (Libor Bouček), Avagjan, vychovatel (Ivan Řezáč), Müdür (Svatopluk Skopal), Aga Bereket (Josef Somr), Lékárník Grigor (Ilja Racek), Doktor Altuni (Petr Haničinec), Gonzague Maris (Ivan Trojan), Ter-Hajkazun (Ladislav Frej) a další. 

Autor: Franz Werfel
Překlad: Hanuš Karlach
Dramatizace: Jan Vedral
Dramaturgie: Jiří Hubička
Hudba: Petr Mandel
Režie: Jiří Horčička 

Natočeno v roce 1998. 

První překlad do češtiny: 1934, Pavel Eisner

 

 

 

Jiný článek

https://www.katolik.cz/recenze/view.asp?cis=38